Словакия скоро може да приеме своя пети производител на автомобили.

...
Словакия скоро може да приеме своя пети производител на автомобили.
Коментари Харесай

Словакия и Румъния се борят да привлекат още един производител на коли

Словакия скоро може да одобри своя пети производител на коли. Слуховете по тематиката се активизираха, откакто като държавното управление в Братислава даде на Индустриалния парк Ханиска (близо до Кошице) статута на стратегическа инвестиция.

Китайският производител на мини електрически коли Zhi Dou, част от Zhejiang Geely Holding, както и немският тръст BMW може да влагат в производства в източноевропейската страна.

Единственият й действителен съперник от района за привличането на такива вложения е Румъния. В страната към този момент има 2 огромни прозводителя - Ford и Dacia, а министри показаха вяра, че скоро ще пристигна и трети.

Властите в Букурещ дават дотации в размер на половината от първичната инвестиция, до момента в който тези в Братислава дават единствено 35%. Окончателното решение се чака тази есен.

Словашкият министър на стопанската система Петър Жига твърди, че има 5 вложителя, които се стремят към Ханиска, а съгласно локални медии един от тях е авто производител.

Словакия е най-големият производител на коли в света по отношение на производството на глава от популацията. Причина за това са заводите, които огромни компании като Volkswagen, Kia Motors и PSA Peugeot Citroen построиха в страната през последните 2 десетилетия.

През 2018 година различен сериозен автопроизводител - Jaguar Land Rover ще открие нов цех в Словакия, където ще създава именития си SUV Discovery. /money,bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР