Словакия се осигури с природен газ до края на март

...
Словакия се осигури с природен газ до края на март
Коментари Харесай

Една европейска страна вече си осигури запаси от газ за идната зима

Словакия се обезпечи с природен газ до края на март 2023 година. Запасите на страната от синьо гориво възлизат на 65% от годишното й ползване на газ, а това е задоволително за потребностите на популацията и промишлеността до март идната година, сподели вицепремиерът и министър на стопанската система Ричард Сулик, представен от Прайм.

" От 17 март получаваме полутечен природен газ (LNG), повече от един танкер на месец. Това ни обезпечи 33% от годишното ни ползване на газ. Получихме още 32% от размера на годишното ползване посредством доставки от Норвегия.

Общо в този момент имаме ресурси в размер на 65% от годишното ползване на газ в страната. Газохранилищата към миг към този момент са запълнени на 49%. Така можем да кажем, че сме обезпечени с газ за цялата последваща зима, по-точно до края на март 2023 година. Ще има задоволително газ за потребностите на популацията и за потребностите на промишлеността ", означи министърът на стопанската система Сулик.

Словакия е от европейските страни, наред с Германия, Франция, Италия и други, които се съгласиха да заплащат на " Газпром " по схемата в рубли.

Както оповестиха медии преди дни, цитирайки Ричард Прокипчак, основен изпълнителен шеф на словашкия вносител на газ SPP, в този момент Словакия получава единствено 50% от контрактувания размер доставки на газ от Русия.
 Кои европейски страни заплащат за съветския газ в рубли, кои се отхвърлиха, кои обмислят
Кои европейски страни заплащат за съветския газ в рубли, кои се отхвърлиха, кои обмислят

Има и група страни, чийто условия за заплащане на синьото гориво не се промениха
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР