Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които

...
Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които
Коментари Харесай

Словакия премахва карантината за ваксинирани или преболедували COVID-19

Словакия отстранява карантината при влизане в страната за жители, които в предходните 14 дни са посетили страни от Европейския съюз, при изискване, че те са имунизирани против COVID-19 или са прекарали заболяването.

Ще бъде изискван имунизационен документ за доказване на имунизирането.

Мярката влиза в действие от 6.00 ч. на 19 април 2021 година Тя важи още и за жителите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Англия.

По информация на посолството ни в Братислава, с цел да не бъдат поставяни под наложителна карантина, идващите би трябвало да бъдат имунизирани с mRNA ваксина (например " Модерна ", " Пфайзер - Байонтек " ), като е належащо да са минали повече от 14 дни от използването на втората доза. Те също по този начин могат да бъдат с сложена векторна ваксина (например " Астра Зенека " ), само че при минали повече от четири седмици от първата доза, осведомиха от Министерство на външните работи.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и идващите жители, които в интервала до 180 дни след преболедуване на ковид са имунизирани и са минали минимум 14 дни от първата доза.

Самоизолацията се отстранява и за тези, които могат да потвърдят с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни.

Остава в действие обаче правилото всички пасажери, които не са имунизирани или не са прекарали ковид, при идване в Словакия да минават 14-дневна карантина в домашна среда или в особено държавно заведение. Най-рано на осмия ден от слагането под карантина, тя може да бъде анулирана при изработен PCR тест с негативен резултат.

Също по този начин жителите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се записват на адрес:, като това би трябвало да стане най-късно при самото идване на територията на страната. При влизане със аероплан е належащо да се попълни електронен формуляр, оповестен на адрес:

От 19 април 2021 година в Словакия влизат в действие и облекчения на вътрешните ограничаващи ограничения. Магазините, секторът на услугите и църквите още веднъж отварят порти, само че при изискване, че посетителите показват негативен тест за ковид, както и за съществуването на не повече от един човек на 15 кв. м повърхност.

Движението измежду природата отвън региона на живеене също ще бъде позволено с негативен тест за COVID-19. Спортът навън е позволен в група до шест души и при негативен тест.

Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за посетители ще могат още веднъж да оферират услугите си, само че заведенията за хранене в тях няма да работят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР