Словакия настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от

...
Словакия настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от
Коментари Харесай

Словакия: НАТО да подсигури въздушното ни пространство, преди да изпратим МиГ-29 на украинците

Словакия упорства на първо време за обезпечаване на въздушното ѝ пространство от страните от НАТО, а едвам по-късно може да даде своите МиГ-29 и Противовъздушна отбрана системи С-300 на украинците. Това съобщи словашкият министър на защитата Ярослав Над при визитата на своя американски сътрудник Лойд Остин в Братислава.

„ Усилено се обмисля опцията нашето съветско съоръжение за защита на въздушното пространство да бъде дарено на Украйна. Всъщност единствено съветските компании могат да поддържат в деяние изтребителите МиГ-29 и системата за противовъздушна защита С-300. Питам се по какъв начин да го обслужваме, модернизираме, осигуряваме аварийни елементи, когато страната, която може да направи това, е агресор, и всяко съдействие е невероятно ", сподели той преди срещата с Остин. „ Словакия също упорства първо да бъде обезпечено въздушното ѝ пространство благодарение на страните от НАТО, а едвам по-късно може да даде своите МиГ-ове и С-300 на украинците “, добави той.

Според ръководителя на министерството на защитата Словакия координира дейностите си за отбрана на Украйна както с Европейския съюз, по този начин и със Съединени американски щати. Според Над, с цел да реализира задачите на НАТО откъм качества, Словакия би трябвало да се концентрира върху сухопътните сили и да построи тежка механизирана бригада. " Говорихме и за това, че тук имаме остарели съветски отбранителни системи като С-300 или Миг-29 ", сподели Над и добави, че е разискал с американския си сътрудник, че страната към този момент няма да употребява съветски машини, щом изтребителите F-16 дойдат от Съединени американски щати. „ Това би трябвало да стане през 2024 година “, заяви министърът.

Ртководителят на Пентагона Лойд Остин стартира речта си, като загатна, че през днешния ден има планувана среща с президента Зузана Капутова и министър-председателя Едуард Хегер. " Готови сме дружно да помогнем на Украйна, с цел да може тя да отбрани сигурността си от непровокираното навлизане ", сподели той.

Остин благодари на Словакия за това, че дава филантропична помощ на украинските жители.

На въпрос дали Съединени американски щати може да обезпечи на Словакия сурогат на системата за противовъздушна защита С-300, която ще подари на Украйна, Остин не даде безапелационен отговор.

" Това, което украинците съумяха да реализират, е, че съумяха да попречат на Русия да господства в небето и го направиха посредством противоракетни системи. Нашата цел е да ги подкрепим в това. Водим диалози с редица сътрудници, с цел да им предоставим допустимо най-вече материали. Ще се обърнем към редица сътрудници, с цел да забележим какво би трябвало да се направи ", сподели американският министър и добави, че към този момент това е всичко по въпроса.

Министърът на защитата на Съединени американски щати разяснява и войната в Украйна и опустошителните бомбардировки на Русия против цивилни обекти.

" Обръщаме се към Путин - да постави завършек на тези ужасяващи дейности. Защото жертвите са цивилни, а не бойци ", сподели Остин в края на конференцията и добави, че цивилните не би трябвало да бъдат обект на набези.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР