Словакия и Чехия съвсем скоро ще задминат Италия и ще

...
Словакия и Чехия съвсем скоро ще задминат Италия и ще
Коментари Харесай

Словакия и Чехия ще бъдат по-богати от Италия до 5 години

Словакия и Чехия напълно скоро ще задминат Италия и ще станат по-богати от нея, гласи прогноза на Международния валутен фонд. Очаква се това да се случи до 2023 година, сочи анализът, изработен на база данни за брутния вътрешен артикул на глава от популацията, изчислен на паритетна основа.

Италия - третата най-голяма стопанска система в еврозоната - бе задмината по този индикатор от Испания през 2017 година, сочат още данните. Това удостоверява развиването на Испания, макар трусовете към Каталуния, само че и са притеснителни за Рим.

През идващите пет години Испания ще бъде със седем % по-богата от Италия по този индикатор, а единствено преди десетилетие Рим водеше с 10 %.

Една от главните аргументи по тази причина е все по-голямото политическо разделяне в Италия, като гласоподавателите губят вярата си във опцията на обичайните партии да основат работни места и да насочат стопанската система към напредък. В резултат на това се появиха редица антисистемни и протестни партии - и в последна сметка те се оказаха огромните спечелилите от последните избори.

Невъзможността на Рим да понижава своя дълг - най-големият в еврозоната след този на Гърция в съответствие с размера на стопанска система - е виждана като един от главните опасности пред валутния съюз.

Испания пораства по-бързо от Франция, Германия и Англия от 2015 година насам, само че стопанската система ѝ е с едвам два % от размера ѝ през 2008 година - най-бавното възобновяване измежду водещите европейските страни, с изключение на Италия.

Към края на предишното хилядолетие стопанската система на Италия бе двойно по-голяма от тази на Испания, а в този момент разликата е едвам 50%. Брутният вътрешен артикул е относително незначимо по-голям през днешния ден спрямо 2000 година, до момента в който останалите водещи стопански системи записаха уголемение с над 25%, а Испания - с 35%.

През 1997 година Италия бе 18-тата най-богата стопанска система в света. Десет години по-късно тя се срина с 10 позиции, а до 2023 година ще бъде 37-ма, гласят прогнозите на Международния валутен фонд./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР