Словакия e приятел, съюзник и партньор на България, както в

...
Словакия e приятел, съюзник и партньор на България, както в
Коментари Харесай

Радев: Разчитаме на подкрепа от Братислава за Шенген и председателството на ЕС


Словакия e другар, съдружник и сътрудник на България, както в двустранен формат, по този начин и в границите на Европейски Съюз и НАТО. Ще продължим да разчитаме на опита и поддръжката на Братислава. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден връчи медал "Стара планина " първа степен на посланика на Словашката република в Република България Мариан Якубоци. Чуждият посланик получи висшето държавно отличие за неговия извънреден принос за укрепването и развиването на връзките на другарство и съдействие сред Република България и Словашката република.

"Вярваме, че поддръжката на Словакия за скорошното ни присъединение към Шенгенското пространство ще продължи. То е изискване за пълноценния принос на страната ни към общата европейска сигурност, контрола и отбраната на външните граници на Европейски Съюз ", съобщи президентът. И добави, че България ще се учи от опита на Словакия за провеждането на сполучливо председателство на България на Съвета на Европейски Съюз през идната година.

Радев отличи туризма, културния продан, образованието и комерсиалното и икономическото партньорство като области на двустранно партньорство сред България и Словакия, което се развиват интензивно през последните години. "България се трансформира в желана туристическа дестинация и непрекъснато се усилва броят на словашките туристи у нас. През предходната години те са близо 70 000 души ", съобщи още президентът.

По време на церемонията Мариан Якубоци означи огромния брой споделени цели и общи позиции на България и Словакия в границите на Европейски Съюз в сферите на кохезионната политика, политиката на разширение на Съюза и защитата на външните граници. "Словакия поредно поддържа България, която извърши критериите за участие, за присъединението ѝ към Шенген ", съобщи посланикът. България е обичайната дестинация за отмора на словашките туристи, комерсиалният продан сред двете страни е надхвърлил 1 милиарда лв.., а нашите нации са и културно свързани посредством традицията на буквите, подсети още дипломат Якубоци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР