Словакия е една от малките държави в Европа - далеч

...
Словакия е една от малките държави в Европа - далеч
Коментари Харесай

Изборът на словаците за президент е предзнаменование за нова политическа вълна

Словакия е една от дребните страни в Европа - надалеч по-богата от България като БВП, само че два пъти по-малка като повърхност. А словаците са по-малко дори и от българите. Словашкият президент пък не е с доста повече пълномощия от българския държавен глава, предава БНР.

И въпреки всичко наблюдаващите означиха избора на словаците не като следващия прост избор на следващия политик с церемониална служба, а като предвещание за нова политическа вълна с европейски мащаби - вълна на отпор против популизма и ксенофобията.

Коя е Зузана Чапутова, бъдещият словашки президент? На какво се дължи и какво значи успеха й в изборите?

Когато французите са недоволни от своите властници, избират Льо Пен. Италианците избират Салвини, а германците - " Алтернатива за Германия ".

На 30 март болшинството от словаците даде гласа си за напълно различен вид политик. Зузана Чапутова се наложи изрично над еврокомисаря Марош Шефчович, поддържан от към момента ръководещата партия " Смер ". Причината съгласно Матуш Костолни, основен редактор на новинарския уебсайт Dennik N.

" Причината е, че СМЕР ръководи към този момент над 10 години. Повечето хора осъзнаха, че тази партия е превзела страната, че управлява всичко. А когато преди година сътрудника ни Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити, хората осъзнаха, че тази страна повече не може да пази личния си народ. Те се ядосаха и желаеха смяна. Госпожа Чапутова е знак на тази смяна поради професионалния и житейския си път - тя бе юрист, деятел, бореше се против корупцията и олигарсите. Тя се бореше за елементарните хора, за естествена страна. Точно такава страна желаят словаците “, сподели Костолни.

Чапутова не е като другите съперници на " Смер " и по никакъв начин не наподобява на " антисистемните " популисти, акцентира Анета Вилаги - учител по политически науки в Университета " Коменски " в Братислава.

" Тя притегли гласоподавателите с апела си за господство на закона и за политика, ориентирана към на практика резултати, а не към персонални нападки. Нейният зов за смяна не е против откритите правила и политическата система. Той е за смяна в границите на политическата система, “ счита Анета Вилаги.

Апелът на Чапутова се хареса и на към момента настоящия президент Андрей Киска, който поддържа гласно кандидатурата й. Но вместо да поддържа и досегашната партия на Чапутова - " Прогресивна Словакия ", тази седмица Киска разгласи, че ще основава лична партия. Изглежда, че продължаващото " люспене " ще попречи на демократичния лагер да вземе ръководството от Смер, когато пристигна време за парламентарните избори през 2020 година

Матуш Костолни не е на това мнение.

" Госпожа Чапутова завоюва президентските избори освен тъй като е знак на смяната, само че също по този начин тъй като опозицията съумя да се сплоти. Почти всички претенденти от демократичната съпротива поддържаха кандидатурата й, “ акцентира Костолни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР