“Слон, който се движи като гепард - така Илон Мъск

...
“Слон, който се движи като гепард - така Илон Мъск
Коментари Харесай

Първите Tesla Semi камиони тръгват по пътищата

“Слон, който се движи като гепард ” - по този начин Илон Мъск разказа електрическите влекачи Tesla Semi по време на събитие във фабриката на Tesla в Невада, където тази седмица бяха доставени първите подготвени бройки на Semi.

Tesla Semi бе показан още през 2017 година, само че производството на машината закъсня с няколко години в резултат на Коронавирус и дефицита на съставни елементи при започване на пандемията. 

Първите бройки отидоха при Pepsi, откакто още през 2017 година компанията бе направила поръчка за 100 камиона.

По думите на Мъск Tesla Semi е същински “звяр ” и ще промени тежкия превоз на дълги дистанции вечно. 

Според милиардера Semi е доста по-добър и мощен от актуалните дизелови модели, и бързо ще се трансформира в желан вид за доста компании. 

Tesla Semi форсира от нула до 100км/ч в границите на 20 секунди при оптимален товар, а зареждането може да се случва с до един мегават чрез нов кабел с течно изстудяване. 

Същият кабел ще зарежда и пикапа Cybertruck, който би трябвало да се появи следващата година.

Semi има общо четири мотора за задвижване, като неотдавна Мъск изясни, че камионът ще може да продължи да се движи, даже в случай че два от моторите са неизправни. 

Камионът се продава в две версии, като по-евтината стартира от 150 000 $ и може да измине до 480 километра с едно зареждане, а по-скъпата стартира от 180 000 $ и предлага до 800 километра пробег. 
 Снимка 597739
Източник: Tesla

Това обаче са цени, оповестени през 2017 година, когато инфлацията към момента бе на естествени равнища и цените на електрическите автомобили като цяло бяха по-ниски, като към този момент не е ясно дали и с какъв брой ще бъдат изменени те.

Планът на компанията е до края на тази година да създаде общо към 100 бройки от Semi, а Мъск чака Tesla да бълва до 50 000 бройки годишно през 2024 година, написа Reuters. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР