Сложно е да бъде арестуван и съден един ръководител, докато

...
Сложно е да бъде арестуван и съден един ръководител, докато
Коментари Харесай

Анализатор: Ще бъде сложно Путин да бъде арестуван, заповедта е с предупредителен характер

" Сложно е да бъде задържан и съден един началник, до момента в който той е на власт. Повечето от случаите с дейностите на Международния съд са против ръководители, които към този момент не са на власт. В случая актът има честен, сигнален, предпазен темперамент. Едва ли може да се приказва за действително допустимо деяние ", коментира международният анализатор Валери Тодоров в студиото на " Денят ON AIR ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9867
От гледна точна на интернационалното право - и Украйна, и Русия не са страни по Римския статут на съда в Хага, уточни той. " Украйна към този момент изпрати две заявления до Международния съд в Хага с искане да се проверяват военните закононарушения, което я слага в статут на страна, която сътрудничи. Този вид следствия са с подготвителен развой ", добави Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR той акцентира, че Русия е член на Съвета за сигурност само че Организация на обединените нации и следователно се изисква Международният съд в Хага да получи специфичен статут от Съвета за сигурност, т.е. да се позволи сходна пълномощия.

" Русия също събира доказателства за военни закононарушения от украинска страна. Дори към тези лица, към които са предявени обвинявания, би трябвало да се откри кой е наредил. При претенциите на Международния съд в Хага има една специфичност - приказва се, че са прехвърлени нелегално през границата. Тук към този момент се задейства " Женевската спогодба ", която преглежда дейностите в територии, в които има война. Децата във всички интернационалните конвенции са под специфична отбрана ", акцентира интернационалният анализатор.

Русия е наясно с това и твърди, че децата са евакуирани и не са депортирани, разяснява той: " Този акт има по-скоро предпазен темперамент. Всеки началник би трябвало да знае какво го чака. "

Той уточни допустима догадка - в случай че съд в дадена страна осъди дейностите на президента, премиера или външния министър, тя може да го екстрадира и той да бъде съден от Международен съд.

" Различни екипи работят по изказванията на Украйна за военни закононарушения. Действията ще бъдат предизвестия към военните ", заяви международният анализатор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР