Сложилите си ваксина срещу ковид-19 е по-вероятно да се оплачат

...
Коментари Харесай

Смесването на ковид ваксини увеличава оплакването от слаби и умерени странични ефекти

Сложилите си ваксина против ковид-19 е по-вероятно да се оплачат от слаби и умерени странични резултати след разбъркване на дозите от препаратите на AstraZeneca и Pfizer. Това демонстрира проучване на Oxford Vaccine Group, представено от английската Военновъздушни сили. То беше стартирано през февруари за да се ревизира дали смесването на дозите ще докара до по-дълготраен имунитет, по-добра отбрана против новите варианти или просто ще разреши на лечебните заведения да заменят ваксини, в случай че доставките им от единия тип свършат.

Появата на тръпки, главоболие и болежка в мускулите е докладвана по-често, когато се комбинират разнообразни ваксинни дози. Всяка по-силна отрицателна реакция е била краткотрайна, като не е имало други здравни терзания, демонстрира проучването.
" Интригуващо изобретение "
Проучването е ръководено от University of Oxford и в него са взели участие 830 доброволци над 50-годишна възраст. Очаква се цялостните резултати да излязат през юни, само че предварителните данни към този момент са оповестени в здравното списание Lancet.

" Това е доста завладяващо изобретение и не е нещо, което наложително сме очаквали ", разяснява проф. Матю Снейп от Oxford Vaccine Group.

Канадските провинции Онтарио и Квебек към този момент обявиха, че възнамеряват да смесват имунизациите против ковид в близко бъдеще. Като причина показаха несигурността по отношение на доставките на имунизациите на AstraZeneca, както и опасенита от редки кръвни съсиреци.
Разширяване на изследването
Един от 10 доброволци, получили две дози от AstraZeneca през четири седмици, се е оплакал от настинка. Но в случай че доброволците са получили една доза от AstraZeneca и една от Pfizer, в какъвто и да е ред, тогава процентът нараства до 34.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР