Сливен. За мен като омбудсман, който отговаря за правата на

...
Сливен. За мен като омбудсман, който отговаря за правата на
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова към ромските деца: Образованието е единственият шанс за живот извън гетото

Сливен. За мен като омбудсман, който дава отговор за правата на децата, както и за правата на малцинствата, е значимо че през днешния ден съм измежду вас, с водачите на ученическото самоуправление, с цел да обсъдим най-значимите за вас и вашите връстници проблеми, измежду които е и тематиката за интеграцията на ромите. Това сподели омбудсманът Мая Манолова при откриването на Петата национална среща на представители на Ученическите парламенти от цялата страна – Лидерска академия „ Училище по приемливост “, проведена от център „ Амалипе “, оповестиха от пресофиса на омбудсмана .
Тя поздрави младежите за това, че са определени да съставляват своите учебни заведения и ги насърчи да бъдат още по-активни и непримирими към деянията на назадничавост, езика на омразата и експанзията. Манолова обърна внимание, че макар напъните на страната, сред 17 000 – 18 000 възпитаници отпадат от просветителната система. „ В България всяко седмо дете на възраст от 15 до 18 години не учи и не работи, което е извънредно висок %. Ясно е, че образованието е единственият късмет за живот, отвън гетото, най-важният фактор за това да имаш добра работа, положителни приходи и добра вероятност пред себе си “, уточни публичният бранител.
От град Сливен омбудсманът настоя за следващ път Министерството на правораздаването в рационален период да внесе плана на Закона за детското правораздаване, с който един път вечно да бъдат закрити интернатите, „ тъй като до момента в който се сменят министри на правораздаването и институциите разискват тематиката, децата прекарват детството си зад решетки, което е закононарушение по отношение на тях “, сподели Мая Манолова.
По време на полемиката участниците разпитваха омбудсмана за пълномощията й като народен публичен бранител и в частност като бранител правата на децата, дали може да направи нещо по въпроса с тежките чанти и черно - белите учебници и други
Омбудсманът даде обещание, че в къс период ще изпрати рекомендация до министъра на просветата, в която ще упорства да се взема мнението на учениците при предприемане на промени в образованието.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР