Сливен се прости с Даниела Ненчева – директор на Художествената

...
Сливен се прости с Даниела Ненчева – директор на Художествената
Коментари Харесай

Сливен изпрати художничката Даниела Ненчева

Сливен се елементарни с Даниела Ненчева – шеф на Художествената изложба „Димитър Добрович“. Десетки близки, другари, представители на локалната и държавната власт пристигнаха в катедралния храм „Свети Димитър“, с цел да се сбогуват с художничката.

Даниела Ненчева издъхна след дългогодишна битка с рака, единствено на 50 години. В края на юли, точно на рождения си ден, тя откри 35-тата подред галерия под надпис „Полъхът на вятъра“. В нея бяха показани произведения от целия интервал на креативната й активност, в това число и картината, с която тя се е явила на държавния си изпит по живопис.

Даниела откри съидейници и другари на изобразителното изкуство от най-различни културни, стопански, обществени и възрастови среди. Благодарение на нея неповторими икони от фонда на галерията гостуваха в Патриаршията на Москва, тя предложения от Печ галерия на Вазарели, спомага на Българското национално радио да открие експозиция от твори на Сирак Скитник, отвори сливенските галерии за изложения на класици и и съвременни създатели, за класическа музика, съумя да ги трансформира в забавно и налично място за децата на града. Организира пленери в Сливенския балкан, цифровизира част от художествения фонд на сливенската изложба.

На последната си галерия в общинската изложба „Май“ Даниела пристигна в инвалидна количка, притисната от заболяването. „Благодаря ви, желая всеки един от вас да видя и на идващите си изложби“ – сподели тя. Галерията бе претъпкана от хора, от почитание към създателя и към позитивния и ухилен човек Даниела. Полъхът на сливенския вятър ще я следва и на мястото, където се е пренесла тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР