Сливен. С вечер, посветена на Италия, и открит урок за

...
Сливен. С вечер, посветена на Италия, и открит урок за
Коментари Харесай

Сливен: Приключи първият етап от поредица комуникационни събития в областта

Сливен. С вечер, отдадена на Италия, и открит урок за спасяването на евреите в България от Холокоста завърши първият стадий от поредност информационни начинания в Сливенска област. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация .
Организатор на вечерта „ Италия – позната и непозната “ бе Община Нова Загора, а хазаин – читалище „ Диньо П. Сивков – 1870 “. Присъстващите участваха във виртуална разходка на Ботуша, срещнаха се с историческото завещание и културата на италианския народ. Деца от Обединената школа по изкуствата извършиха произведения на композиторите Николо Паганини и Енио Мориконе.
Читалище „ Искра 1929 “ в сливенското село Крушаре направи съпричастни и възрастните, и младите към историята за спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта. В постройката на читалището бе открита фотоизложба с портрети на известни персони – политици, деятели на културата и общественици, които са се застъпили за еврейската общественост в страната ни и са се оповестили срещу депортацията им. Бяха показани и фотоси от концентрационните лагери и събитията от 1940 до 1943 година. Жителите на селото участваха на прожекция на кино лентата „ Оптимистите “ на режисьора Джаки Комфорти. А учениците от Основното учебно заведение „ Ч. Храбър “ изнесоха открит урок по тематиката, в това число и за нацисткия геноцид по отношение на ромското население.
Инициативите в Сливенска област се организираха през октомври и ноември и включваха вечери за европейското културно многообразие, проведени от общинските администрации в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. А пет читалища в региона, в партньорство с Регионалната организация на евреите „ Шалом “, организираха събития за Холокоста.
Инициативите са финансирани посредством Областната администрация, по отношение на Комуникационната тактика на България за Европейския съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР