Сливен. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на

...
Сливен. Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на
Коментари Харесай

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски в Котел: Всяко посещение на вашия красив, възрожденски град, предизвиква вълнение

Сливен. Областният шеф на Сливен Чавдар Божурски бе посетител на обичайния празник на „ Етносите, багрите и котленския килим “, който се организира в Котел. Това оповестиха от Областна администрация-Сливен . „ Всяко посещаване на вашия хубав, възрожденски град, провокира неспокойствие. Музеите – съхранявали документалните сбирки, къщите, улиците носят загатна за вашето почтено минало. Фестивалните дни обаче провокират и различен тип церемониалност и емоционалност. Те демонстрират по какъв начин вие празнувате своите празници, дружно с красивите обичаи, които сте съхранили и предали на поколенията. Традициите на задружния дом, на патриархалния обичай, на фолклорната магия, нематериалност и занаяти, на култа към природата. Позволете ми да поздравя управлението на Общината и персонално кмета Коста Каранашев, за това, че за поредна година провеждат този фестивал и да ви пожелая приятни страсти с многочислените изненади, и с създателите, които сте поканили, които сигурен съм ще създадат прекарванията тук незабравими “, сподели в приветствието си към жителите и гостите на Котел регионалният шеф.
Сред формалните посетители бяха още Народните представители Десислава Танева, Галя Захариева и Петър Петров, регионалният шеф на област Търговище Митко Стайков, ръководителят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-председателят на Политическа партия Движение за права и свободи – Янко Янков, вицеконсулът на Република Турция в Бургас – Керим Аксен, кметове на прилежащи общини, общински съветници, заместник-кметове и кметове на кметства в Община Котел.
Председателят на 44-ото Народно заседание Цвета Караянчева и министърът на културата Боил Банов изпратиха приветствени адреси до кмета на община Котел Коста Каранашев и уредниците на празника. По време на церемонията кметът Коста Каранашев съобщи, че главната концепция на фестивала е на едно място да се съберат всички етноси, живеещи в Общината, които да показват своите традиции, носии и обичайната кухня.
След формалната част програмата продължи с показване на самодейни сформира от цяла България и Община Котел, проява на кулинарни техники с началник Андре Токев, а майстори от Котел завъртяха чевермета и кукуреч – специалитет от агнешки дреболии на плам, присъщ за каракачанския етнос. В рамките на фестивала бяха показани занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР