Сливен. 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България в

...
Сливен. 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България в
Коментари Харесай

Сливен: Жителите и гостите на града почетоха Деня на Независимостта с поклонение на паметника „Орлето” и концерт на военен духов оркестър

Сливен. 109-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България в Сливен бе празнувана с поклонение и концерт на военния духов оркестър. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен . Жители и посетители на града се събраха през днешния ден пред паметника „ Орлето ”, с цел да отдадат своята респект пред починалите за свободата и независимостта на България.
В празничното си слово кметът на Сливен Стефан Радев акцентира смисъла на този ден, трансформирал се в национална горделивост и самочувствие. На 22 септември през 1908 година, при извънредно тържествена конюнктура, в църквата „ Св. четиридесет мъченици ” във Велико Търново, с манифест към българския народ, подписан от министър-председателя Александър Малинов, княз Фердинанд афишира независимостта на България. С този акт България отхвърля политическата си васална взаимозависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 година, и става суверенна страна, равносилен сътрудник на останалите европейски страни.
„ Това е акт на голямо самочувствие, самочувствие добито от 30 години непрекъснат и всеобхватен прогрес – икономически, учебен, културен, обществен. Обявяването на независимостта е един акт за който няма отдадена нито една ария или поема. Той е напълно дело на политическия хайлайф на България. Но той би бил неосъществим без хилядите жертви, които е дал българският народ. Този акт би бил неосъществим без комитетите на Васил Левски, без делото на възрожденците, на борците за църковна самостоятелност, без четата на Хаджи Димитър, без подвига на българските опълченци през Руско-турската война, децата на Съединението ”, уточни в словото си кметът на Община Сливен Стефан Радев. „ Затова ние изискуем респект и благодарност към всички тези, които са отдали и посветили живота си на това България да е самостоятелна, мощна и свободна. Благодаря на моите съграждани, че през днешния ден още веднъж са тук – на паметника Орлето – един от знаците на града, отдаден на славния Сливенски Седми конен полк, с цел да пазим традициите и паметта на нашите герои ”, сподели още Радев. Кметът на Сливен приключи словото си с думите от манифеста: Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! ”.
Венци и цветя в символ на благодарност пред паметта на починалите за свободата и независимостта на България сервираха кметът Стефан Радев, Сливенският митрополит Иоаникий, националният представител Кольо Милев, ръководителят на Общинския съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, командването и персоналния състав на Военно формирование 22 220, управлението на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, на ДАНС, РУО – Сливен, военно-патриотични организации, ръководители на политически партии, възпитаници и жители. Програмата продължи с осъществявания на Военния духов оркестър.
Организатори на проявата са Община Сливен и военно формирование 22 220.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР