Сливанията и придобиванията (M&A) в Румъния за 2021 г. са

...
Сливанията и придобиванията (M&A) в Румъния за 2021 г. са
Коментари Харесай

Пазарът на сливания и придобивания в Румъния расте

Сливанията и придобиванията (M&A) в Румъния за 2021 година са се нараснали по отношение на равнищата от 2020 година, демонстрират данни на Deloitte Romania. Според компанията за финансови услуги в страната са били осъществени 137 покупко-продажби, което е нарастване с 42% по отношение на 93-те от 2020 година

" В Румъния 2021 и 2020 година бяха доста положителни години за пазара на сливания и придобивания и нашият разбор демонстрира, че позитивният подтик ще продължи, тъй че чакаме невиждана интензивност през идващите години ", споделя шефът по корпоративни финанси на Deloitte Румъния Юлия Брату.

Стойността на оповестените досега покупко-продажби обаче е по-ниска от тази от 2020 година - 2.3 милиарда евро по отношение на 2.5 милиарда през 2020 година, оповестява SeeNews. Важно е да се означи обаче, че за по-голяма част от покупко-продажбите, които са били приключени за годината, цените не са оповестени - това е станало единствено при 57 от тях. Когато и това стане, пазарът на сливания и придобивания в страната може да доближи близо 4-4.4 милиарда евро през 2021 година против 3.9-4.1 милиарда през първата година на пандемията, споделят от компанията.

" Пандемията усили скоростта на активността по сливания и придобивания в целия й набор, от една страна, преобразувайки както обичайните, по този начин и нетрадиционните бизнеси, като в същото време задейства повсеместен макроикономически тласък ", прибавя Брату.
Реклама Най-активни браншове
Най-активните браншове по размер на покупко-продажбите са парцелите, строителството, технологиите, енергетиката и промишлеността. В тях общо са подписани 76 транзакции. По отношение на цената най-значимият бранш е този на парцелите, следван от енергетиката, търговията на дребно и дистрибуцията.

" През 2021 година ползата на локалните компании да бъдат регистрирани на фондовия пазар посредством първоначални обществени предлагания и да притеглят финансиране посредством фондовата борса беше доста по-висок спрямо предходните години ", декларира финансовият съветник от Deloitte Раду Думитреску в изказване на уеб страницата на компанията.

Обемът на най-големите покупко-продажби за годината също се е покачил по отношение на равнищата от 2021 година Най-голямата през предходната година е била придобиването на 50% дял на Exxon Mobil в офшорния план Neptun Deep от румънската Romgaz. Стойността на договорката е 920 млн. евро. След това се подреждат пазаруването на хазартната компания MaxBet Romania от британския капиталов фонд Novalpina Capital - за 250 млн. евро; продажбата на балканския бизнес на Delivery Hero на Glovo, за което испанската компания заплати 170 млн. евро, и придобиването на Hermes Business Campus от страна на унгарския частен фонд Adventum за 150 млн. евро. Голяма договорка имаше и сферата на зелената енергетика - държавната Hidroelectrica закупи вятърния парк Wind Farm от досегашния й оператор Steag Energie за сума от порядъка на 130 млн. евро.

" Като се има поради по какъв начин се е развила 2021 година спрямо предишните години, по какъв начин са се развили районният и световният пазар за сливания и придобивания през 2021 година и какви са упованията в този миг, 2022 година ще бъде обещаваща година от позиция на сливания и придобивания. Вярвам, че Румъния ще продължи да бъде на радара на вложителите в Европа ", добави Думитреску в изказването си.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР