Сливането на два колежа към Техническия университет - София предлага

...
Сливането на два колежа към Техническия университет - София предлага
Коментари Харесай

Окрупняване: сливат два колежа към Техническия университет в София |

Сливането на два колежа към Техническия университет - София предлага министърът на образованието на Министерския съвет по решение на висшето учебно заведение.

Акад. Николай Денков е внесъл план на разпореждане за преобразуването на Обединения механически лицей в София и Техническия лицей в Казанлък.

Новото име ще е Технически лицей - София. Той ще остане в структурата на университета.



Проектът се внася по искане на ректора на ТУ-София въз основа на решение на университетския съвет на висшето учебно заведение от февруари 2020 година, показва министър Денков в отчета си до Министерски съвет.

Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА) е дала позитивна оценка за преобразуването на двете звена в края на октомври 2021 година

" Преобразуването се показва в сливане на двата колежа за консолидиране на структурите, понижаване на административната тежест, усъвършенстване на финансовите разноски, възстановяване на качеството на образованието и на изискванията за развиване на университетския състав ", написа министър Денков.

С консолидирането няма да се трансформират местоположенията, в които се организира образованието на студентите. Базите в Казанлък, Ботевград, Козлодуй и София се резервират.



Същите остават и специалностите, които студентите учат, с цел да станат професионални бакалаври.

Обучението ще обезпечава университетският състав на главен трудов контракт в ТУ – София в катедрите „ Енергетика и машиностроене “ и „ Електроника и електроенергетика “. За профилираното практическо образование са привлечени и водещи експерти от промишлени предприятия, написа още министър Денков в отчета си.

Архивът на двата колежа и след обединяването им ще се съхранява, както и до момента, в Техническия университет – София. 

Обединеният механически лицей е основан през 1997 година с държавно разпореждане. Тогава Полувисшият институт по машиностроене и електротехника – София, Полувисшият институт по микроелектроника – Ботевград и Полувисшият институт по нуклеарна енергетика – София са преобразувани в лицей в структурата на Техническия университет – София с название Обединен механически лицей – София за подготовка на студенти по специалности, свързани с машиностроенето и уредостроенето, електротехниката, електрониката, енергетиката, компютърните системи и технологии и автоматизацията на производството. Сега в него учат 525 студенти по три специалности за придобиване на степен „ професионален бакалавър по… “. Те са " Приложна електронна и компютърна техника ", " Електроенергетика – произвеждане и систематизиране " и " Промишлена топлоенергетика ".

Техническият лицей в Казанлък е открит с държавно разпореждане също от 2017 година В него учат студенти по специалности от професионално направление " Машинно  инженерство ". Сега в него се приготвят 122 студенти за придобиване на степен " професионален бакалавър по… " по специалността " Технология на машиностроенето ".

Капацитетът на Техническия лицей в София е за 760 студенти. От тях в " Машинно инженерство " - 150 студенти; в " Електротехника, електроника и автоматика " – 250 и за " Енергетика " – 360.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР