Сливането на авиокомпании ще намали конкуренцията в сектора и ще

...
Сливането на авиокомпании ще намали конкуренцията в сектора и ще
Коментари Харесай

Сливането на авиокомпании е новият проблем в бранша

Сливането на самолетни компании ще понижи конкуренцията в бранша и ще навреди на бизнеса. Това се показва в писмо до Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател в Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията.

Писмото е подписано от Европейския комитет на асоциациите на туроператорите (ЕСТАА), Европейската организация на потребителите (BEUC), Европейската пътническа федерация, EU Travel Tech и Международният съвет на летищата - Европа (ACI - Eurоpe).

Основанията за сходни опасения дават както неотдавнашните придобивания, по този начин и идните, се показва в писмото.

Авторите на писмото правят оценка като " незабравим образец за триумф на Европейски Съюз " вътрешния пазар на въздушния превоз в Европа. Те напомнят, че през последните десетилетия либерализацията докара до по-евтини, по-безопасни и по-всеобхватни въздушни връзки в целия Европейски Съюз. Това значително се дължи на дейната конкуренция сред самолетните компании , които ползват непрекъснати старания да изпреварят своите сътрудници, като развиват и усъвършенстват услугите си.

В момента обаче авиосекторът се намира на кръстопът . В резултат на поредни сливания са се формирали огромни и все по-нарастващи преобладаващи групи самолетни компании. През 2005 година петте най-големи европейски самолетните компании представляваха 47% от трафика в границите на Европейски Съюз, а през 2024 година се чака този дял да доближи 73,5%, акцентират представителите на европейските организации базирайки се на последни изследвания.

Концентрацията ще се усили още повече, защото сега са в ход няколко придобивания . Предстои те да бъдат оценени от Европейската комисия. Като образци се показват придобиването на ITA от Lufthansa Group, на Air Europa от IAG, закупуването на миноритарен дял в SAS от Air France/KLM, както и предстоящата продажба на TAP Air Portugal.

Консолидацията може фрапантно да ограничи конкуренцията във връзка с хиляди връзки. Това ще даде опция на преобладаващите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пасажери, предизвестяват създателите на документа. Фактът, че доста европейски летища към този момент са или ще станат претрупани, в комбиниране с остарелите правила на Европейски Съюз за систематизиране на слотовете на летищата единствено ускорява тези опасения.

Подобни образци към този момент се следят на други пазари, като да вземем за пример в Съединени американски щати, където високото равнище на консолидация и произлизащите от това последствия като липса на конкуренция доведоха до по-високи цени, по-ниско качество на услугите и по-малко удовлетворени пасажери.

Както неотдавна заключи професорът по право от Колумбийския Универститет Тим Ву , колкото по-големи стават самолетните компании, толкоз са по-лоши .

Неотдавна Окръжен съд в Съединени американски щати блокира плануваното обединение сред JetBlue и Spirit заради опасения от неподходящи последствия за потребителите. Консолидацията в Съединени американски щати обаче към този момент докара до вреди за свързаността, локалните общности и потребителите.

Европейски Съюз към момента може да избегне същите неточности, се акцентира в писмото.

Авторите приканват Комисията да преглежда деликатно всеки евентуален антиконкурентен резултат при оценяването на интервенциите, без значение от политическия напън.

Когато зародят съществени опасения, Комисията не трябва да се колебае и да употребява инструментите, с които разполага, в това число разглеждане на такива сливания като несъвместими с общия пазар или да изисква обилни корективни ограничения, се показва в умозаключение в документа.
 Кой желае да блокира финансовата отплата за самолетните компании?
Кой желае да блокира финансовата отплата за самолетните компании?

Авиопревозвачите пострадаха най-тежко от пандемията, а в следствие и от войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР