Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до

...
Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до
Коментари Харесай

Идват градушки, наводнения и суши, предупреди български учен

" Следя процесите от 30 години. Обикновено действителността е по-близо до неприятните прогнози, в сравнение с до междинните. Да не приказваме за оптималните. Така е, тъй като продължаваме да отделяме парникови газове, които провокират стоплянето на планетата с възходящи темпове, освен че не го понижаваме “, сподели още той.

Според него в околните 50 години поради изсичането на дървета се чака част от Амазония да изчезне и да се трансформира в савана, което ще промени климата освен на Съединени американски щати, само че и на целия свят.

" Ако продължаваме по този начин, може би освен Испания и Португалия могат да се трансфорат в пустини, само че и цялото Средиземноморие “, сподели ученият.

" Може би родените през 2023 година ще я помнят като най-студената зима в живота си “, добави Симеонов.

Притеснителното съгласно него е, че не се знае по кое време могат да стартират необратими промени. Тази граница към този момент е премината с кораловите рифове, само че остава неразбираем въпроса с ледниците. Ако стартират да се топят крайбрежията на Исландия, това може да вдигне морското ниво със 7 метра. Вероятно това ще стане до 500 години.

На първо време ни чакат рискови феномени като градушки и суши, както и горещи талази.

" България също ще минава последователно към по-топъл климат. България не е доста богата на водни запаси макар че един от митовете е, че сме. Водата ни зависи доста от горите и тук идва едно от терзанията ми ", уточни доктор Симеонов. Той описа, че предходната година в Гърция първо са пресъхнали почвите, а след това са избухнали големи пожари. После за ден е паднал дъжд що се касае за година, което е отнесло почвите и е спряло възобновяване на горите.

Д-р Симеонов изясни, че земята е минавала през доста климатични промени, само че разликата е, че в този момент темпото на измененията е доста по-високо.

Затова в бъдеще ще има доста климатични мигранти. Всъщност тези процеси към този момент са почнали - дългата суша бе една от аргументите за войната в Сирия. В Европа пък Испания пресъхва от ден на ден и употребява доста подпочвени води, които мъчно се възвръщат. Там е и единствената пустиня в Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР