Следвайки стъпките на Microsoft, който по-рано тази година добави технологията

...
Следвайки стъпките на Microsoft, който по-рано тази година добави технологията
Коментари Харесай

Google скоро ще включи чатбот в търсачката си

Следвайки стъпките на Microsoft, който по-рано тази година добави технологията зад генеративния чатбот ChatGPT към търсачката си Bing, в този момент Гугъл прави същото. Най-популярната технология за търсене в интернет ще стартира да употребява изкуствен интелект, заяви изпълнителният шеф на Alphabet Сундар Пичай пред Wall Street Journal.

В изявлението за изданието той описа за желанието на компанията да вкара чатбота в търсенето с Гугъл, само че остана безмълвен по отношение на детайлностите за това по кое време можем да чакаме да забележим технологията.

Пичай ще употребява водещата роля на Гугъл в създаването на компютърни стратегии, наречени огромни езикови модели (LLM, Large Language Models), във функционалността за търсене, които могат да обработват и дават отговор на подкани на натурален човешки език. Или в резюме: Гугъл да има функционалността „ изкуствен интелект, който беседва с потребителите “.

Компанията работи върху няколко разнообразни продукта за търсене, основани на изкуствен интелект – в това число подобен, който разрешава на потребителите да задават следващи въпроси след въвеждане на поръчката си, което може да помогне на Гугъл да се отдалечи от търсенето, основано на линкове. Този ход идва, до момента в който съперникът Microsoft налива милиарди долари в договорка с OpenAI на ChatGPT.

Напредъкът в областта на изкуствения разсъдък ще увеличи опциите на Гугъл да извършва многочислени поръчки за информация от разнообразни области на знанието ", отбелязва Сундар Пичай.

Гугъл обаче не е изцяло невъоръжен в битката си против Microsoft, защото софтуерният колос от известно време работи върху AI под формата на огромни езикови модели. Гугъл даже показа Bard, своя отговор на ChatGPT, през февруари.

Към момента генеративният AI чатбот на Гугъл е в обособена уеб страница, която не взаимодейства с водещата търсачка на компанията. Bard към момента е във фаза на тестване и потребителите би трябвало да се запишат в лист с чакащи, с цел да го тестват. Като се има поради, че Bard е прочут с неверната информация в някои поръчки, може да мине известно време, преди Гугъл да се почувства комфортно да я пусне в основната страница за търсене.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР