Следващото голямо земетресение в Истанбул е закъсняло и не е

...
Следващото голямо земетресение в Истанбул е закъсняло и не е
Коментари Харесай

Катаклизми разрушават Истанбул до 7 години?

Следващото огромно земетресение в Истанбул е закъсняло и не е въпрос дали ще се случи, а по-скоро по кое време, уверени са учени. Разрушителният трус с магнитуд 7,8, който удари Южна Турция през февруари, умъртви десетки хиляди и засегна милиони, подсети на жителите на турския мегаполис, че те може да са идващите.

Някога столица както на Византийската, по този начин и на Османската империя, гъстонаселеният град е дом на към 16 милиона души. Той се намира нестабилно покрай разлома на Северен Анадол, който минава на 20 километра от Истанбул и през Мраморно море. В исторически проект разломът е довел до няколко пагубни трусове, в това число такова с магнитуд 7,6 по Рихтер, което удари близкия град Измит през 1999 година, убивайки над 17 000 души и разселвайки към 500 000 други.

" Очакваното земетресение в Истанбул ще бъде с магнитуд сред 7,2 и 7,6. Ако това земетресение се случи, то ще аргументи повече вреди от тези на 6 февруари. Дори две къщи да се срутят на улицата, забравете за това място.

Помислете, че във всяка къща има четирима души, това значи, че 2,5 милиона души ще бъдат изправени пред гибелта. Броят на починалите би бил необикновен ”, предизвестява сеизмологът Наджи Гьорюр. Той добавя, че не би трябвало да се концентрираме единствено върху 16-милионния Истанбул, тъй като земетресението ще засегне целия район на Мармара, защото ще се случи в Мраморно море, написа 24 часа.

Сеизмологът е на мнение, че Истанбул е можело да бъде квалифициран за земетресение през тези 24 години след естественото злополучие през 1999 година, което умъртви над 17 хиляди души в региона на Мармара.

" В настоящето си положение обаче Истанбул не е подготвен за такова злополучие. Трябва да създадем цялата инфраструктура на града устойчива на земетресение. Става дума за пътища, мостове, виадукти, канализация, питейна водопроводна мрежа. Видяхме какво се случи с 10 града при земетресенията на 6 февруари ”, споделя още Гьорюр.

В началото на август турският министър на околната среда и климата Мехмет Ожасеки пък предизвести, че 600 000 жилището ще се срутят в Истанбул при земетресение с магнитуд над 7.

" Представете си, че две здания се срутват на всяка улица, превозът стопира мигновено. Инфраструктурата също се срутва, не може да се доставя природен газ. Ако това стане, Истанбул ще се трансформира в голям затвор ”, коментира Ожасеки.

На собствен ред проф. доктор Доган Калафат, шеф на Регионалния център за следене на трусове и цунами на обсерваторията " Кандили ”, добавя, че вероятността трус с магнитуд над 7 да удари Истанбул до 2030 година е 64%, 75 % до 2050 година и 95% до 2090 година

Японският сеизмолог Йошинори Мориваки пък вещае още по-апокалиптична картина за турския мегаполис. Ученият счита, че предстоящ мощен трус в града ще провокира и опустошително цунами, като също акцентира съществуването на разломни линии на дъното на Мраморно море покрай Истанбул. Според него тези линии, ситуирани сред Ялова и Силиври, са на към 20 километра от града и се чака скоро да се раздерат.

" Височината на вълните цунами ще направи невероятно някой да плува. Следователно след предизвестие за цунами е належащо да отидете до най-високите точки. В Япония хората са изцяло готови за трус. А 60% от постройките в Турция са без разрешителни.

Турските управляващи би трябвало да решат този проблем, с цел да сведат до най-малко вероятните вреди от земетресение ”, изяснява Мориваки.

" Линията на разлома под Мраморно море има потенциала да провокира две трусове с магнитуд над 7 за една година. Видяхме това при земетресенията в Коджаели и Дузче през 1999 година, както и при други в района в предишното ”, показва Шукру Ерсой, професор по геология в турския механически университет " Йълдъз ”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР