Следващият парламент трябва да състави правителство. Единствената причина да не

...
Следващият парламент трябва да състави правителство. Единствената причина да не
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Стратегията на ПП-ДБ е да запазят радикалната си опозиция на ГЕРБ до местните избори

Следващият парламент би трябвало да сформира държавно управление. Единствената причина да не се образува държавно управление в идващия, би била тактиката на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ да запазят радикалната си съпротива на ГЕРБ до локалните избори. Но в случай че това се случи, водачите на тази коалиция ще бъдат неприятно сюрпризирани на локалните избори.

Това сподели в изявление за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки.

Тя съобщи, че българските политици работят и приказват все по-ирационално. Според нея хората не са толкоз ирационални, колкото политиците. Избирателите към този момент са наясно с две неща: първо, че идващото постоянно държавно управление не може да бъде никакво друго, с изключение на формирано от ГЕРБ и ПП/ДБ и второ, че в случай че с още шест месеца се отсрочи образуването му, загубата на страната ни от неналичието на ръководство може да бъде с пагубни последствия. За разлика от жителите, политиците към момента калкулират някакви възможни електорални загуби или тактически преимущества. „ От тази позиция просто мисля, че в случай че не се образува държавно управление, това ще бъде извънредно неправилен ход, освен тъй като България сигурно ще загуби доста, само че също по този начин, тъй като не ми се има вяра от този ход Политическа партия и Демократична България да завоюват “, акцентира политологът.

Проф. Коларова означи, че не можем да чакаме повтаряне на резултатите от предходните избори. Първата причина са променените условия – тук значение има не толкоз вторият лист „ Магнитски “, и възобновените следствия за корупция по време на ръководството на ГЕРБ, колкото проблемите с бюджета, възходящия недостиг, които се отнасят до ръководството освен на Политическа партия, само че и на служебните държавни управления на президента Румен Радев. „ Втората причина, обаче е по-важна. Тя е обвързвана със засилващата се отмалялост и възходящото възприятие за невъзможност, което в действителност се генерира от тези пет следващи, в някои връзки безсмислени и на процедура безрезултатни, опити за сформиране на държавно управление “, разяснява тя.

Политологът изясни, че в случай че социологическите изследвания, които се разгласяват, правилно отразяват настройките на гласоподавателите, може да чакаме един паритет, при който преднината на едната и другата от двете обединения, ще бъде по-скоро символна, в сравнение с действителна, обвързвана с това кой първи ще получи мандат, в сравнение с с това кой има по-голямо наличие в Народното събрание. „ Представете си, че разликата е толкоз дребна, че Политическа партия и ГЕРБ имат идентичен брой мандати с дребна разлика на гласовете, тогава въпросът коя е по-голямата парламентарно показана партия е много конвенционален “, изясни проф. Коларова и уточни, че вероятността това да се случи не е дребна и демонстрира какъв брой официална би могла да бъде вероятно успеха на изборите.

Тя добави, че в случай че политическите обединения имат същите тактики, които имаха в предходния парламент, второто място в някои връзки би им дало повече стратегически преимущества от първото. „ Поне досега изследванията демонстрират, че този паритет към този момент ще сложи въпроса за образуването на коалиция сред ГЕРБ и ПП/ДБ без заобикалки и отговорността за образуването на коалиция ще бъде още по-ясна “, добави политологът.

Проф. Коларова предвижда, че в 49-ото Народно заседание ще влязат пет политически обединения. Тя посочи, че ролята на дребните партии – „ ИТН “, „ Български напредък “ и „ Левицата! “, които ще останат под 4-процентната преграда, е да ерозират поддръжката надлежно за Политическа партия, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. „ Би трябвало да има някаква радикална смяна в желанията на гласоподавателите, което не виждам, с цел да се стигне до това някоя от тези три партии да влезе в Народното събрание “, посочи политологът и добави, че в случай че някоя от тях въпреки всичко успее да влезе в Народното събрание, това значи, че референтната им партия ще означи доста по-нисък резултат.

Проф. Коларова акцентира, че в 49-оно Народно събрание ГЕРБ и ПП-ДБ са релативно огромни политически обединения, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ са междинни и явно Българска социалистическа партия е дребната партия. Политологът счита, че от тази позиция, в случай че първият и вторият мандат още веднъж не бъдат осъществени, дали президентът ще връчи третия мандат на Българска социалистическа партия или вероятно на Движение за права и свободи, е един значим избор. „ Дотолкова, доколкото Движение за права и свободи непрестанно е обект на обвинявания в корупционни практики, а президентът еднопосочно желае да се разпознава с твърдо антикорупционна позиция, допускам, че връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия е просто неизбежно за него “, заключи проф. Коларова.

Източник:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР