Следващият Парламент на ЕС изглежда ще бъде по-проруски и по-малко

...
Следващият Парламент на ЕС изглежда ще бъде по-проруски и по-малко
Коментари Харесай

ЕС: Заплахата от крайната десница е реална

Следващият Парламент на Европейски Съюз наподобява ще бъде по-проруски и по-малко зелен от настоящия, написа „ Politico “. Може ли в действителност да се стигне до крайнодесен Европейски Съюз?

На всеки пет години, като по часовник, водещите политици се вълнуват от възхода на радикалите и популистите преди европейските избори . След това обаче, наподобява, че заплахата внезапно като че ли се разсейва, защото обичайните лявоцентристки и дясноцентристки сили, които построиха Европейския съюз, основават обединения , които държат на разстояние по-радикалните партии. Анализатори настояват, че този път не трябва да се разчита на това.

През 2024 година подемът на десницата в социологическите изследвания наподобява по-осезаем и по-влиятелен , като съгласно една от прогнозите националистическата десница и крайната десница може да събере съвсем една четвърт от местата в Европейския парламент през юни. Дори в случай че дясноцентристката партия, която сега е спрягана за победителка на изборите, откаже да образува ръководеща коалиция с все по-влиятелните крайнодесни партии, към момента има забележителен късмет крайната десница за първи път да може да окаже мощно въздействие върху политическия дневен ред на Европа . Това ще ѝ разреши да сложи под въпрос изконните полезности на Европейски Съюз, свързани с върховенството на закона и човешките права, както и да блокира или даже да анулира значими закони в региона на екологията и климата.

През декември „ Politico “ заяви, че в близо дузина европейски страни , в това число Франция и Германия, твърдолинейни антиимиграционни партии , някои от които по-крайни от партията на Герт Вилдерс, сега са отпред на социологическите изследвания или са класирани на второ място. В продължение на десетилетия гласоподавателите последователно губеха доверие в главните партии в цяла Европа, до момента в който те се опитваха да овладеят многочислените рецесии, свързани с разноските за живот, огромния финансов срив, милионите бежанци, пресичащи източните и южните ѝ граници, терористичните офанзиви в огромните столици и фрапантните скокове в енергетиката на фона на стагниращата война. Въпреки това, те успяваха да запазят позицията си на всички избори.

Вниманието е ориентирано към дясноцентристите

Крайнодесните фигури в Брюксел потриват предостатъчно ръце пред вероятността да получат повече власт по наболели въпроси като имиграцията и законите в региона на климата, когато става въпрос за образуване на променливи обединения, които се основават глас по глас в законодателния орган на Европейски Съюз.

Европейският парламент (ЕП) постоянно е забранявал на членовете на крайната десница да заемат авторитетни постове в него, като да вземем за пример председателстване на комисии, присъединяване в договаряния или присъединяване в Бюрото на висшите евродепутати, което се занимава с вътрешните работи на институцията и нейния годишен бюджет от 2 милиарда евро.

Ключовите политически играчи наподобява деликатно възнамеряват да разделят главните партийни групи, като откъснат дясноцентристите от социалистите и либералите. Италианският политик Марко Зани съобщи, че това е добра тактичност , която към този момент дава резултат , изключително през последните месеци.

„ Това, което беше направено във връзка с имиграцията и това, което беше направено по някои изискванията на „ Зеления курс “, е резултат от този напън, който оказахме върху дясноцентристите, с цел да трансформират позицията си и да създадат този контракт с левицата по-малко съответен и по-малко институционален, “, разясни той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР