Следващите пет години ще бъдат знакови за гражданското корабостроене на

...
Следващите пет години ще бъдат знакови за гражданското корабостроене на
Коментари Харесай

Русия инвестира в корабостроенето в голям мащаб

Следващите пет години ще бъдат знакови за гражданското корабостроене на Русия. Държавата е подготвена да влага колосални средства за неведнъж увеличение на броя на издигнатите морски и речни плавателни съдове. През последните 10 години са създадени 100 кораба, а през идващите пет години се възнамерява да бъдат издигнати към 260. Това освен ще помогне за издигането на цялата корабостроителна промишленост в страната, само че и ще разшири опциите на Русия в търговията с другарски страни.

„ През идващите пет години ще възобновим доста комерсиалния флот. Министерството на индустрията и търговията към този момент направи промени в огромната стратегия за корабостроене. За да го изпълним, ще притеглим средства от Фонда за национално богатство “, сподели президентът Владимир Путин, говорейки на пленарната сесия на ПМИФ. „ Бих желал да отбележа, че в границите на тази стратегия през 2023-2028 година се възнамерява да се построят минимум 260 кораба в съветските корабостроителници “, акцентира президентът.

За задачата при започване на годината беше основана капиталова поръчка от страната за строителството на тези 260 кораба. Общата инвестиция ще възлиза на 231 милиарда рубли, от които 136 милиарда рубли ще дойдат от Фонда за национално богатство. Инициатор и реализатор на плана е Държавната транспортна лизингова компания.

Това е извънредно амбициозна задача. За съпоставяне: от 2013 година ДТЛК е поръчала построяването на 157 кораба в Русия и единствено 100 от тях към този момент са трансферирани на корабни компании (предимно търговски кораби). Тоест за 10 години са издигнати единствено 100 кораба, а през идващите пет години проектът е да бъдат съединени 260 кораба, т.е. 2,6 пъти повече.

Предполага се, че с помощта на този капиталов план промишлеността ще претърпи дълбока промяна - належащо е да се извърши заменяне на вноса, да се придобият нужните пълномощия във връзка с съставените елементи, да се увеличи успеваемостта на производството и да се вкарат съвременни способи за ръководство, като в същото време се усили размерът на производството.

За смисъла на извеждането на гражданското корабостроене в Русия на качествено ново равнище приказва фактът, че страната е подготвена да отдели средства от Фонда за национално богатство за тези планове.

Обновяването на флота на страната е належащо, в това число в подтекста на новата геополитическа обстановка и пренасочването на комерсиалните връзки от Европа към Азия.

„ Строителството на кораби също е значимо, защото по-рано беше оповестено пренасочването към търговия със страните от Изтока и Юга и тук водният превоз играе огромна роля. Например, един от главните направления на интернационалния транспортен кулоар “Север-Юг ” минава през няколко водни тела и през идващите години тук ще са нужни повече кораби ”, споделя Дмитрий Баранов, водещ специалист във “Финам ”. Като част от реализацията на транспортния кулоар “Север-Юг ”, който свързва Русия с Иран и по-нататък с Индия, размерът на експортния трафик се възнамерява да се удвои до 2025 година и да се утрои до 2030 година Според анализаторите спомагателният товаропоток по коридора за три години ще възлиза на 5-7 милиона тона експортни и 2-7 милиона тона вносни товари. До 2030 година той ще нарасне до 14,6 милиона тона в базовия сюжет и до 24,7 милиона тона в оптимистичния. Основно става дума за доставка на зърно и контейнерни товари. По-рано Михаил Мишустин уточни почти същите числа: нарастване на товарния трафик със 135% до 2030 година - до 32,5 милиона тона (от всички типове транспорт).

По-рано капацитетът на този кулоар не беше употребен изцяло, защото имаше направления през пристанищата на Балтийския и Азовско-Черноморския басейн, само че в новата геополитическа обстановка Русия би трябвало да разшири географията на превоза по всевъзможни нови направления.

„ Санкциите на Запада засегнаха освен въздушния трафик с вражески настроени страни и автомобилния превоз, само че засегнаха и морския превоз. В същото време се образуват нови транспортни коридори, да вземем за пример Европа - Турция - Азербайджан - Дагестан. Той транспортира част от товара, който преди този момент е бил доставен в Русия през балтийските страни и Полша с Беларус. Значението на източното направление също нараства - в близко бъдеще потокът от артикули от Китай непосредствено и през Казахстан също ще нарасне доста “, споделя водещ експерт от Центъра за осведомителни връзки на РИУ “Плеханова ” Арина Редко.

За схващане: от 260 кораба, които ще бъдат издигнати през идващите пет години, 119 са товарни кораба, 73 пътнически кораба, 10 риболовни кораба, 27 кораба от драгажния флот (необходими за плавателни реки), един плаващ док, 10 влекача, 20 шлепа.

„ Товарните кораби могат да бъдат както за течни товари, по този начин и за насипни, на парче, контейнери и други. Пътническите кораби са нужни на първо място за развиването на вътрешния туризъм, а за подреждането на водните пътища е належащо друго съоръжение “, споделя Баранов.

В същото време на търговски, туристически или риболовни компании се оферират атрактивни финансови условия за лизинг на плавателни съдове. Основните условия са " нулева " предплатена вноска, преференциална рента от 2,93% до 7,6% според от типа на плавателния съд, период на лизинга до 25 години.

„ Като цяло това е съществено предизвикателство, само че задачата е действителна и смислена. Конкуренцията в някои позиции е много слаба, само че индустриалните асоциации и огромните предприятия от други промишлености виждат какъв брой интензивно се развива корабостроенето, по какъв начин нараства броят на корабите в развой на създаване и нараства търсенето на флота и обвързваното с него съоръжение. Разбира се, най-бързото засищане на пазара с аналози на съоръжение, което е спряно от наказания, е главен приоритет. А новите дотации би трябвало да оказват помощ за довеждане докрай на строителството на кораби, които са в развой на създаване и имат избрани усложнения заради недоставена доставка на съоръжение и липса на аналози от съветски генезис ”, счита Редко.

Държавните разноски за развиването на гражданското корабостроене са значим поддържащ механизъм за растежа на промишлеността и стопанската система на страната.

„ Първо, поръчките за основаване на морско и речно съоръжение ще поддържат производителите и ще подсигуряват модернизацията и устойчивостта на цялата промишленост. Второ, поръчките за строителство на кораби ще обезпечат претовареност на чиновниците и ще разрешат на предприятията да запазят компетенциите си в корабостроенето. Трето, корабостроителниците ще усилят приходите от износа на комплицирани артикули, ще усъвършенства сигурността на корабоплаването. Четвърто, корабите ще се нуждаят от доста количество разнообразно съоръжение, елементи и сетайли, а корабостроителниците ще поръчват всичко това най-вече в страната “, споделя Баранов. Освен това освен самите корабостроители, само че и доста свързани предприятия ще се възползват от плана. Важно е да има конкуренция сред другите корабостроителници, тогава те ще могат да строят по-бързо и по-евтино, плюс това е значимо да се управляват разноските на всеки стадий, с цел да не се губят средства, заключва източникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР