Следващите избори, на които ще бъдат избрани 705-те членове на

...
Следващите избори, на които ще бъдат избрани 705-те членове на
Коментари Харесай

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.

Следващите избори, на които ще бъдат определени 705-те членове на Европейския парламент, ще се проведат сред 6 и 9 юни 2024 година

Датите бяха определени условно от посланиците на 27-те страни членки по време на среща в сряда и ще бъдат оповестени публично идната седмица, когато министрите формализират решението си, оповестява Euronews.

Изборите се организират на всеки пет години в границите на четири дни и се смятат за най-големия интернационален избор в света: над 400 милиона имащи право на глас от разнообразни страни са призовани да гласоподават за своите политически представители в Европейския парламент едновременно.

Обновяването на състава на Европейския парламент води до промени и по най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет.

Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат като ръководител на Европейската комисия. Законът обаче не разрешава на Шарл Мишел да продължи да управлява Европейския съвет, защото този пост е стеснен до два поредни мандата от по 2 години и половина.

Датите 6-9 юни бяха определени, защото никой различен вид не събра нужното единогласие, съобщи пред Euronews дипломатически източник, осведомен с полемиките.

Преди това Португалия е изразила угриженост по отношение на датата, защото нейният народен празник се празнува на 10 юни и това може да се отрази отрицателно на изборната интензивност.

На предходните избори, извършени през май 2019 година, общата изборна интензивност за Европейски Съюз беше 50,66 %, което бе с 8% повече спрямо вота през 2014 година

В България изборната интензивност беше една от най-ниските в целия Европейски Съюз - тогава под 33% от имащите право на глас българи упражниха своя избор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР