Следващите избори, на които ще бъдат избрани 705 членове на

...
Следващите избори, на които ще бъдат избрани 705 членове на
Коментари Харесай

Изборите за ЕП ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.

Следващите избори, на които ще бъдат определени 705 членове на Европейския парламент, ще се проведат сред 6 и 9 юни 2024 година, заяви Европейски Съюз.


Датите бяха определени условно от посланиците на 27-те страни членки и ще бъдат оповестени публично идната седмица, когато министрите подпечатат решението, съобщи Евронюз.

Изборите се организират на всеки пет години в границите на четири дни и се смятат за най-големия транснационален избор в света: над 400 милиона имащи право на глас от разнообразни националности са призовани да гласоподават за своите политически представители в Европейския парламент едновременно.

Обновяването на депутатите води до промени и на най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет, което значи, че местата, които понастоящем заемат Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат отворени.

Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат като ръководител на Европейската комисия, до момента в който законът не разрешава на Мишел да продължи да управлява Европейския съвет. Този пост е стеснен до два поредни мандата от по 2,5 години.

Датите 6-9 юни бяха определени по дифолт, тъй като никой различен вид не събра нужното единогласие, съобщи пред Евронюз дипломатически източник, осведомен с полемиките.

Преди това Португалия изрази угриженост по отношение на датата, защото нейният народен празник се празнува на 10 юни и може да понижи изборната интензивност.

На предходните избори, извършени през май 2019 година, общата изборна интензивност беше 50,66 %, което е с осем пункта повече спрямо вота през 2014 година

Ранната прогноза на Europe Elects сочи, че дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) ще загуби съвсем 20 места, само че ще остане най-голямата групировка в полукръга със 163 евродепутати, следвана от групата на социалистите и демократите (С&Д) със 141 депутати.

Нахлуването на Русия в Украйна, рецесията с разноските за живот, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията ще заемат значимо място в идната акция.

Очаква се корупционният скандал, който раздруса Европейския парламент, наименуван " Катаргат ", също да участва в дебата, макар че въздействието му върху гласоподавателите ще бъде мъчно да се дефинира. Медийното внимание към правосъдния проблем доста понижа през последните месеци. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР