Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт,

...
Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт,
Коментари Харесай

НАТО: Путин не успя да ни раздели. Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши

Следващите дни евентуално ще бъдат по-лоши - с повече гибел, страдалчество и опустошение, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след изключителното съвещание на външните министри от алианса в Брюксел, отдадено на съветското навлизане в Украйна.

Президентът (Владимир) Путин не съумя да ни раздели. Поуката е, че е нужна стратегическа съпричастност в НАТО, добави той.

Столтенберг посочи, че е решено самолети и войски на НАТО да не влизат в Украйна, тъй като другояче жертвите биха били даже повече. По неговите думи хиляди военни от пакта са изпратени по източния фланг, за пръв път са разгърнати силите за бързо реагиране, в подготвеност са 130 изтребителя и над 200 военноморски кораба и може да се подхващат спомагателни и обилни ограничения при потребност.

Призоваваме президента Путин неотложно да спре тази война, да изтегли всичките си сили от Украйна без условия и неотложно да се върне към дипломацията, съобщи Столтенберг. Това е войната на президента Путин - той я избра и възнамерява, и я предприе против мирна страна. Това е най-тежката военна експанзия в Европа от десетилетия. Русия води брутално и непредизвикано навлизане, което НАТО и целият свят осъждат, уточни генералният секретар.

От месеци предизвестяваме, че президентът Путин се готви за навлизане, по тази причина положихме неуморни старания за реализиране на дипломатическо решение. Имаме отговорност спорът да не трансферира границите на Украйна, тъй като ще стане по-опасен и унищожителен. Изправени сме пред опасността от дълготраен спор, предизвести Столтенберг.

Той регистрира, че съветските военни атакуват градове и унищожават лечебни заведения, учебни заведения, жилищни квартали, подхващат безотговорни дейности към атомни централи и дейностите им водят до доста жертви и ранени. Путин изцяло подцени способността за отговор на украинските въоръжени сили, уточни генералният секретар.

По неговите думи съдружниците са разискали през днешния ден обезпечаването на спомагателна помощ за Грузия и Босна и Херцеговина. Той означи, че Швеция и Финландия към този момент са част от съгласуването на дейностите, свързани с войната в Украйна.

В днешното съвещание с видеовръзка взе участие също украинският външен министър Дмитро Кулеба. По-късно през днешния ден Столтенберг и външните министри от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Канада и Украйна ще вземат участие в ново изключително съвещание, свикано от висшия европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР