следващите 48 часа над Балканите преминава студен атмосферен фронт със

...
следващите 48 часа над Балканите преминава студен атмосферен фронт със
Коментари Харесай

Сняг до 48 часа, къде ще натрупа

следващите 48 часа над Балканите минава леден атмосферен фронт със забележителна облачност, вятър и превалявания. В последния ден от тази седмица ще е облачно със слаби валежи от дъжд следобяд в някои южни и източни региони.

Вятърът денем ще остане слаб, а температурите – от 5 до 10 градуса, 12 градуса в крайния Югозапад. В планините термометрите ще демонстрират сред 1 и 6 градуса. Ще духа мощен вятър в планинските масиви на Югозападна България – Рила, Пирин и Родопите.

Вечерта и в понеделник от запад на изток ще превалява в началото дъжд, а с рухването на температурите дъждът ще минава в сняг .

През нощта ще завали сняг първо в западните региони, а след това и на изток. Утре денем на запад преваляванията ще спрат, само че на изток ще продължат до по-късно, осведоми.

По-обилни и продължителни снеговалежи се чакат в централните и източните елементи на Дунавската низина, където се обрисуват и мощни пориви напразно. Има условия за снегонавявания. Снежна завивка ще се образува в северната половина на страната – на множеството места до най-много 5 см, в източната част на Дунавската низина е допустимо снегът да доближи до 10-15 см.

Във вторник и сряда ще е студено ,

изключително там, където облачността се раздра. Термометрите в ранните часове ще паднат до -5 – -10 градуса. Сутрешни мъгли ще намалят видимостта в някои ниски региони на страната. През втората част на седмицата – най-много в четвъртък вечерта и в петък – ще превали дъжд, само че ще остане топло за сезона. С наближаването на почивните дни вероятността за превалявания ще понижава, а температурите ще се покачват леко.

Въздухът в неделя сутринта продължава да е нечист над естественото в доста региони на страната .

Липсата на вятър и мъглите от последните дни са причина битовите и промишлени замърсители да се задържат в ниските пластове на атмосферата.

Това е очевидно най-много в затворени котловини като Софийската. Столицата и Горна Оряховица водят в класацията с централизация на фини прахови частици 2 до 3 пъти над нормите. Очаква се прекосяването на студения фронт да раздвижи въздуха и най-малко отчасти да го почисти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР