Следващата стъпка от борбата с пандемията е да е разкрият

...
Следващата стъпка от борбата с пандемията е да е разкрият
Коментари Харесай

Следващият етап от борбата - разкриване на COVID болници

Следващата стъпка от битката с пандемията е да е разкрият лечебни заведения единствено за лекуване на COVID-19. Това разгласи в предаването на " Тази заран " кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Засега обаче следва първо да се открият още кревати в общинските лечебни заведения за пациенти с коронавирусна зараза.

До края на седмицата ще има нови седем Коронавирус зони в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София, сега сходни кабинети работят в три някогашни поликлиники.

Фандъкова беше безапелационна, че задачата на Коронавирус кабинетите в поликлиниките е да се понижи натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си. Столичният кмет предложи на хората със признаци на COVID-19 да се обаждат в ДКЦ-то, което по принцип посещават.

" Разговарях неведнъж с шефовете на ДКЦ-тата, както и с представители на общопрактикуващите лекари - те имат добра връзка. Важно е в този момент да разбираем, че тази връзка може да става непосредствено сред лекаря и ДКЦ-то. По-важна е идната противоположна връзка - всички проучвания, направени на пациент да бъдат препратени на общопрактикуващия доктор ", добави столичният кмет.

Фандъкова изясни, че в тези Коронавирус зони ще се прави обзор, бърз тест и кръвен тест, в случай че се постанова - и рентген. По думите ѝ за пациента няма разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или Коронавирус кабинет в поликлиника. Тя посочи, че на тези места хората със признаци могат да бъдат единствено диагностицирани, само че за лекуване или хоспитализация би трябвало да се обръщат към персоналните си лекари.

Столичният кмет посочи, че информация за всички пунктове, техните адреси и телефони, има на уеб страницата на общината.

Фандъкова уточни, че има организация за откриването на нови Коронавирус кревати в общинските лечебни заведения. Престои 35 кревати да се разкрият до края на седмицата в V Градска болница. Още 10 кревати ще бъдат открити идната седмица в I Градска болница.

" За страдание, това е невиждана рецесия. Следим разрастването и цифрата на приетите в болница. Затова министърът има специфична заповед за всички лечебни заведения - да усилят потенциала си. Най-големият проблем е неналичието на лекари и сестри ", уточни тя.

Според нея през лятото лечебните заведения са били снабдени с нужната инсталация. Йорданка Фандъкова посочи още, че сега се извършва проект за деяние на здравното министерство, който е съгласуван с броя на новозаразените.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР