Следващата сряда започва нова процедура за избор на неизбраните шест

...
Следващата сряда започва нова процедура за избор на неизбраните шест
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши към българите: Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие

Следващата сряда стартира нова процедура за избор на неизбраните шест делегирани европейски прокурори от България.

Това разгласи у нас европейският основен прокурор Лаура Кьовеши.

По думите ѝ условията остават непроменени – прокурорски опит по финансови каузи, пране на пари, както и в областта на интернационалното съдействие.

Няколко са изводите след визитата на Кьовеши в България. Едно от отговорностите ѝ е да следи европейските делегирани прокурори в страните, тъй че тук тя си е „ у дома “, когато става дума за нейните отговорности.

Наше е задължението да попълним незаетите 6 места на делегирани прокурори и не можем да не го осъществим, по тази причина новият старт стартира идната седмица.

Снимка: БГНЕС

Делата в Люксембург ще се разпределят на инцидентен принцип, а това значи, че някой от случаите от България може да попадне персонално в екипа на Кьовеши.

Снимка: БГНЕС

Още един извод след визитата е, че няма страна в Европейски Съюз, в която да няма закононарушения, свързани с европейските средства.

Срещите на Лаура Кьовеши започнаха в офиса на европейските делегирани прокурори и във Висшия правосъден съвет с колегията на прокуратурата. И през днешния ден те бяха съпроводени от апели на протестиращи.

Лаура Кьовеши сподели, че една от главните ѝ задания е да следи работата на делегираните прокурори. Новата процедура за незаетите 6 места от наша страна ще започва след седмица.

Според европейския основен прокурор, след срещите ѝ с министъра на правораздаването и основния прокурор у нас, по тази тематика към този момент има съгласие. Срок за край на процедурата обаче няма.

„ Аз съм консервативна персона и съгласно мен би трябвало да сме консервативни и поредни. Ако тези претенденти не изпълнят поставените критерии, няма да насочва оферти за назначението им “, безапелационна беше тя.

Няколко пъти Кьовеши отхвърли да разяснява изявления на политици и вътрешни проблеми в прокуратурите на обособените страни членки. Няколко пъти акцентира и, че в основата на работата на европейската прокуратура не влизат персонални връзки или доверие.

„ Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, в случай че някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и му каже да направи това или това, аз ще направя това обществено притежание “, даде обещание европейският основен прокурор.

Кьовеши прикани жителите да не изпращат в Люксембург дребни случаи, с цел да не блокират работата на европейската прокуратура, която ще се занимава със сигнали за трансгранични закононарушения след 2017 година

„ Ако жителите имат сигнали, които са значими за нас, могат да рапортуват на уеб страницата на Европейската прокуратура. Тя служи в полза на европейските жители и сме дом на всички участващи, показани в прокуратурата 22 страни, ние желаеме да работим за вас и да спечелим вашето доверие “, акцентира тя.

Кьовеши подсети, че екипите ѝ ще се занимават със случаи на закононарушения за над 10 млн. евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР