Следващата среща на ОПЕК + завърши с добри новини за

...
Следващата среща на ОПЕК + завърши с добри новини за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отстъпва на Русия лидерството в петрола

Следващата среща на ОПЕК + приключи с положителни вести за петролните котировки и съветската рубла. Износителите на нефт взеха решение още веднъж да понижат производството през първото тримесечие на 2020 година

Всички обаче бяха сюрпризирани от Саудитска Арабия, която непринудено реши да добива по-малко от това, което изисква договорката. Саудитците елементарно отстъпиха на Русия водачеството в производството. Защо кралството се старае толкоз?

Членовете на ОПЕК + неотдавна взеха решение за ново понижаване на производството на нефт. През първото тримесечие на 2020 година съюзът ще създава още 500 хиляди барела дневно по-малко, написа "Поглед инфо ".

Докато ОПЕК+ в този момент създава 1,2 милиона барела по-малко от равнището от октомври 2018 година според предходните съглашения, през първото тримесечие това ще бъдат 1,7 милиона барела дневно по-малко.

Саудитска Арабия пое ангажимент да понижи производството със 167 хиляди барела до 10,144 милиона барела дневно. Любопитно е, че това в действителност няма да повлияе на настоящото равнище на произвеждане в страната, тъй като саудитците непрестанно надвишават отговорностите си.

През октомври Саудитска Арабия произвеждаше едвам 9,89 милиона барела дневно, което е по-малко от понижения размер за първото тримесечие като част от новата договорка.

Разбира се, сходни вести не биха могли да не усилят доста цените на петрола. Веднага след оповестяването на договорката, суровият нефт “Брент” се увеличи с 2% до съвсем 65 $ за барел.

Но явно това не е задоволително за саудитците. Те се нуждаят от по-скъп барел. Ето за какво по-късно беше изяснено, че Саудитска Арабия непринудено ще понижи производството с още 400 хиляди барела дневно и е подготвена да създаде едвам 9,744 милиона барела. Единственото изискване за това е спазването на договорката от всички нейни участници.

По този метод производството на нефт от страните от ОПЕК+ през първото тримесечие може да падне не с 1,7, а с 2,1 милиона барела дневно.

Русия в границите на договорката би трябвало да понижи производството на нефт без кондензат (по методологията на ОПЕК) с 300 хиляди барела дневно от равнището на 10,626 милиона барела дневно. Така Саудитска Арабия отстъпва на Русия правото да бъде най-големият производител на нефт.

Решението на ОПЕК+ и на саудитците като цяло може да се назова прекалено. Ако ОПЕК+ просто остави настоящото равнище на спад в производството, тогава спад на цените на петрола надали би се очаквало.

Саудитците обаче са подготвени да се откажат от пазарния си дял единствено с цел да покачат допустимо на най-високо ниво цените на петрола. За това има просто пояснение.

Саудитците се нуждаят от оптимистичен декор и позитивни вероятности за бъдещето, с цел да пуснат петролната си компания “Сауди Арамко” в публичния живот допустимо най-изгодно.

На първия стадий на първичното обществено предложение на акции беше препоръчан 1,5% дял. По-рано в петролната компания описаха до каква степен са привлекли купувачи за тези акции и на какъв брой в резултата е оценена от вложителите петролната компания. „ Сауди Арамко “ сложи международен връх, давайки за обмен 1,5% от акциите си за 25,6 милиарда $.

Това значи, че цялата компания е оценена от вложителите за 1,7 трилиона $. Предлагането е извършено по горната граница на ценовия кулоар.

Това първично обществено предложение стана най-голямото в международната история. Предишният връх беше подложен през 2014 година от китайската интернет компания „ АлиБаба “, която събра 25 милиарда $ акции.

Така саудитската петролна компания се трансформира в най-голямата обществена компания в света във връзка с пазарната капитализация. Според този индикатор „ Сауди Арамко “ превъзхожда американските водачи „ Майкрософт “ и „ Епъл “, чиято капитализация е 1,06 трилиона и 1,01 трилиона $.

На 11 декември е планувано началото на търговията с акции на „ Сауди Арамко “ на Саудитската борса „ Телавуд “. А следващата година даже не е изключено разполагането на акциите на саудитския колос на една от интернационалните тържища - Ню Йорк, Лондон, Хонконг или Токио.

И най-хубавото, което саудитците могат да създадат, е да основат удобна петролна среда, с цел да стартира публичния живот на своето чадо.

Ако вложителите отрицателно гледат на вероятностите на петролния пазар, това може да навреди на търговията на „ Сауди Арамко “. Слуховете, че ОПЕК може да понижи добива с половин милион барела дневно, могат да оказват помощ на „ Сауди Арамко “ да остане толкоз безценен.

Освен това ниските цени на петрола удрят приходите на бюджета на Саудитска Арабия и вършат прекомерно бързото консумиране на личните им запаси. Саудитците, за разлика от Русия, да вземем за пример, към момента живеят, като че ли петролът коства 90 $. Сключването на „ Саудо Арамко “ за първично обществено предложение в действителност е разследване от финансовите проблеми на кралството.

„ От позиция на доста страни от ОПЕК, това е рационално решение - държавните бюджети на доста от тях са мощно подвластни от петролните доходи.

Например, бюджетът на Саудитска Арабия е уравновесен при цена на петрола „ Брент “ от към 90 $ за барел, а възможният спад на цените ще им аргументи доста по-значителни вреди, в сравнение с относително дребното понижение на износа “, счита Кирил Кононов, старши анализатор в Центъра за икономическо прогнозиране на „ Газпромбанк “.

Човек, несъмнено, не може да направи нищо в допълнение, поради предстоящите проблеми на пазара, чиито цени самичък би могъл да поправя. Никой не се съмнява, че международната стопанска система ще продължи да се забавя през идната година, което ще докара до понижаване на търсенето на енергийни запаси.

Търговската война на Съединени американски щати с Китай или набира скорост, или има вяра за първия кротичък кръг тази година. Как всичко ще свърши и по какъв начин ще се отрази на петрола, не е изцяло ясно.

В същото време ОПЕК+ има вяра, че през идната година „ златният век “ на американския шистов петрол ще завърши, което обаче не значи напускането на главния нов противник.

Очаква се производството на шистов нефт да се забави, само че това не значи, че то ще спре да пораства. Нито едното, нито другото е ново, затова това не поддържа изключително доста пазара на нефт напоследък. ОПЕК+ публично оповестиха, че се притесняват от свръхпредлагане на нефт през първото и второто тримесечие на 2020 година, което може да окаже напън върху цените.

„ Ние виждаме някои опасности от свръхпредлагане през първото тримесечие заради по-ниското сезонно търсене на петролни артикули и недопечен петрол “, съобщи Александър Новак, началник на съветското министерство на енергетиката.

Рияд реши да хеджира и да обезпечи поддръжка за петролните котировки. Кралството ще продължи да прави всичко, с цел да подсигурява, че саудитският петролен колос остава допустимо най-скъп - котировките на „ Сауди Арамко “ ще намерят непрекъсната поддръжка в дейностите на управляващите на петролния пазар, споделя анализаторът на БКС Антон Покатович.

Според него, в случай че ОПЕК + отхвърли концепцията за по-задълбочено понижаване на производството на нефт и остави настоящата договорка непроменена, тогава петролът ще приключи годината на равнища от 60-64 $.

Няма да има внезапен спад на цените на петрола. Но саудитците се нуждаят от нарастване на цените. Нова договорка за понижаване на производството ще разреши на петрола да завърши годината в диапазона от 64-68 $ за барел, счита Покатович.

Цената на рублата на барел на марката „ Бреннт “ се увеличи до 4100 против 4 хиляди седмица по-рано. Нарастването на котировките на петрола към този момент оказа помощ на рублата да набере мощ.

По-рано доларът отиде до най-малко от 8 ноември и коства 63,61 рубли, а еврото до най-малко от 25 ноември и коства 70,3 рубли. По-нататъшното подсилване на рублата в близко бъдеще е под въпрос заради геополитически фактори. Има опасности, че рублата още веднъж може да доближи 64.

Освен това краят на годината обичайно се съпровожда от намаляване на рублата заради търсенето на задгранична валута преди Нова година и повишаването на рублевата ликвидност измежду банките.

От друга страна, рублата също ще поддържа решението на Министерството на финансите да понижи закупуването на задгранична валута по правилото на бюджета с 2,1 милиарда рубли дневно до 195,5 милиарда рубли от 6 декември до 14 януари 2020 година

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР