Следващата седмица започва най-силният турнир по снукър до момента през

...
Следващата седмица започва най-силният турнир по снукър до момента през
Коментари Харесай

Преди Шампион на шампионите - да си припомним досегашните финали

Следващата седмица стартира най-силният шампионат по снукър досега през сезон 2020/21 - " Шампион на първенците ". Време е да създадем ретроспекция на финалите в предходните седем акции, в които се организира шампионата. " Шампион на първенците " е относително нова конкуренция, включваща спечелилите в ранкинг шампионатите през миналите 12 месеца.

През 2018-а и 2019-а пък борбата за трофея бе решена в последния вероятен фрейм, а " първенец " по трофеи е Рони О'Съливан с три.

2013 година - Рони О'Съливан 10:8 Стюърт Бингам

Първото издание на " Шампион на първенците " опълчи настоящия тогава международен първенец Ракетата и спечелилия във към този момент несъществуващия шампионат Висша лига Стюърт Бингам. Именно той имаше леко преимущество от 5:4 преди последната сесия, а в нея се стигна до 8:8, след което Рони взе два следващи фрейма и победи.

" Научих си урока от мачовете със Стивън Хендри. Когато си покрай успеха, би трябвало да я преследваш гневно, а в минали дни се е случвало да играя по-негативно в такива моменти. Хендри беше подобен - в заключителната фаза постоянно хващаше бика за рогата и ми даде един от най-важните уроци в снукъра ", разяснява О'Съливан.

2014 година - Рони О'Съливан 10:7 Джъд Тръмп

Шест сенчъри брейка бяха осъществени от двамата превъзходни майстори на щеката, както и още 11 серии от най-малко 50 точки. Ракетата поведе с 8:3, само че Асото в колодата се постара успеха на съперника му да не бъде рутинна. Тръмп понижи до 8:7, само че въпреки всичко Рони още веднъж взе два следващи фрейма и се поздрави с " дубъл ".

2015 година - Нийл Робъртсън 10:5 Марк Алън

Гръмотевицата от Австралия поведе с 6:3 в първата сесия и не изпусна " педала на газта " до самия край. Любопитното е, че Рони О'Съливан резервира стопроцентовата си успеваемост в шампионата, тъй като не взе участие тази година. Това пък беше първи огромен трофей за Робъртсън от повече от 12 месеца.

2016 година - Джон Хигинс 10:7 Рони О'Съливан

Най-накрая се откри кой да победи Ракетата в " Шампион на първенците ". Големият му съперник Хигинс предложи невероятна продукция край зеленото сукно, откакто преди този момент бе отстранил Шон Мърфи, Джъд Тръмп и Дин Дзюнхуей. Предната седмица Вълшебника от Уишоу бе спечелил Шампионата на Китай и продължи чудесната си поредност с влиятелното отличие. Седмица по-късно пък - в Откритото състезание на Северна Ирландия - Хигинс осъществя оптимален брейк от 147 точки.

При 7:7 Хигинс направи брейкове от 76, 86, 40 и 58, а Рони вкара единствено една точка, с цел да се стигне до крайния резултат.

2017 година - Шон Мърфи 10:8 Рони О'Съливан

Нямаше по какъв начин Ракетата да не играе още веднъж край на този шампионат, единствено че Мърфи му попречи да реализира впечатляващ поврат по пътя към трета купа. Магьосника поведе с 9:5, а когато всички чакаха да се стигне до съдбоносен 19-и фрейм, О'Съливан пропусна лесна зелена и това разреши на Мърфи да завоюва.

2018 година - Рони О'Съливан 10:9 Кайрън Уилсън

Ракетата най-сетне завоюва третата си купа в петия си край, който се оказа в действителност първокачествен, тъй като Уилсън оправда изцяло прякора си Воина. Кайрън водеше с 8:5, след това и 9:8, като се нуждаеше от единствено две вкарвания за трофея, само че бе осъден за пропуск. Сенчъри брейк от 110 на Рони пък му заслужи скъпото отличие.

2019 година - Нийл Робъртсън 10:9 Джъд Тръмп

Втори успех за Нийл Робъртсън в един от най-качествените мачове в последните години сред двама от най-доминантните играчи от " новото потомство ". Невероятен 18-и фрейм предложи огромна драма, откакто Левичаря от Мелбърн се нуждаеше от снукъри, само че ги реализира и направи обрата с " дузпа " по върнатата последна черна. Величествено почистване на стойност 137 пък го изведе до трофея. Той преди този момент бе станал първият състезател, победил О'Съливан преди финала, откакто го отстрани на полуфиналите с 6:5.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР