Следващата седмица в Истанбул предстои да бъде подписано споразумение между

...
Следващата седмица в Истанбул предстои да бъде подписано споразумение между
Коментари Харесай

Тагарев за споразумението между България, Румъния и Турция: Войната в Украйна води до рискове за нашата територия и сигурността на корабоплаването

Следващата седмица в Истанбул следва да бъде подписано съглашение сред Турция, Румъния и България за взаимен проект за пречистване от плаващи мини на Черно море. На брифинг в Благоевград военният министър Тодор Тагарев сподели, че още от края на лятото е почнала работата по този въпрос, съобщи кореспондент на " Фокус “.

" Постигнахме единодушие по концепцията и за самия текст на съглашението – по какъв начин се урегулират всички въпроси, Следващата седмица моят заместител ще бъде в Истанбул за подписването на съглашението. Скоро ще стартираме тази задача, тъй като войната в Украйна, стартирана от Русия, води до опасности за нашата територия и сигурността на корабоплаването. За да минимализираме тези опасности ще се включват военноморските сили на трите страни, с цел да разчистват от мини. Надявам се сполучливо. Знаете, че имаше 2 – 3 случаи, в които кораби се натъкват на мини, а това е доста рисковано. По този метод ще подсигуряваме сигурността на корабоплаването и надлежно по-високата сигурност в нашите води “, добави той.

Министър Тагарев разяснява още сполучливата задача на българските военнослужещи в Косово и Босна и Херцеговина, които по-рано през днешния ден бяха посрещнати с публична гала на площад " Македония “ в Благоевград.

" Това е следващата задача на Българската войска, която беше изпълнена сполучливо. В продължение на съвсем 4 месеца изпратихме тази рота в Косова да усили силите на НАТО, защото знаете, че има напрежение в Западните Балкани и имаше потребност от увеличаване на наличието на съюзни войски на територията на Косово, с цел да се стабилизира обстановката и нашите военнослужещи изиграха своята роля за реализиране на тази цел. Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави, без произшествия мина цялата задача “, добави военният министър.

Той сподели още, че военнослужещите са били наградени със знака за присъединяване в задачи, като някои от тях имат по 4-5.

" Това е работата на Българската войска. Това е метода да покачваме оперативната си съгласуемост, да работим с нашите съдружници, да може да работим и в по-сложни условия тогава, когато се постанова. Да издигаме престижа на нашата войска и доверието в нея “, посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР