Следващата седмица ще търсим възможности да бъде внесен текст, който

...
Следващата седмица ще търсим възможности да бъде внесен текст, който
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Следващата седмица ще търсим възможности да бъде внесен текст, който криминализира вноса на забранени препарати за растителна защита

Следващата седмица ще търсим благоприятни условия да бъде импортиран текст, който криминализира вноса на неразрешени препарати за растителна отбрана.

Съгласно правилника за работа на Народното събрание имаме право да внесем наново това законодателно предложение. “ Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на съвещание на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство. В работната среща взе участие заместник-министър Иван Христанов, както и специалисти от Министерство на земеделието. По думите му ще се направи всичко допустимо нужните законодателни промени да бъдат признати в най-кратки периоди, по този метод ще се ограничи потреблението на непозволени препарати. Той уточни още, че сега се чака мнение от Министерството на правораздаването, като то се бави повече от година.

Представителите на сектора показаха, че ограничителен резултат би имало и нарастване на подпомагането за зимните пръскания. Министър Иванов изясни, че може да се намерения за растеж на държавната помощ, което би могло да се включи в националния бюджет за идната година, тъй като за 2022 година опциите са изчерпани.

Заместник-министър Иван Христанов осведоми, че постъпва оперативна информация от голям брой източници, за има напън за импорт на неразрешени препарати за растителна отбрана. Според него тези препарати значително заместват публични, утвърдени препарати, поради доста по-добрите си цени, като има и няколко изключително тежки случая, по които работят отрасловите институции. „ Държавата прави всичко допустимо да предотврати сходен жанр практики. Министър Иванов и целия политически кабинет приема задачата за отбрана на здравето на популацията, по отношението на храната на трапезата, като главен приоритет “, подчертава заместник-министърът. Той предложи единна позиция на Консултативния съвет, която да е очертае нуждата от фокусирано внимание към този проблем и осъществяване на разяснителна акция измежду стопаните, която да предотврати потреблението на неразрешени препарати за растителна отбрана.

Пред участниците в съвещанието бяха показани опциите за подкрепяне на бранша и идните действия до края на годината. Министър Иванов напомни, че една от опциите е с отпуснатите до 5% от ПРСР (от средствата за 2021 година и 2022 г.) за непосредствено подкрепяне на стопаните в размер до 65 млн. лева, което стана допустимо след смяната на европейски правилник. „ Нашата цел е приемът да бъде отворен идващите две-три седмици, с цел да стигнат тези средства до земеделските производители и преработватели, както и до сензитивните браншове през есента “, изясни доктор Иванов.

По време на съвещанието бяха показани настоящи данни за площите и производството на плодове и зеленчуци, бе разисквана и опцията за създаване на софтуерни карти за биологично произвеждане. Тема на диалозите беше и опцията за подпомагането на картофопроизводителите в идващия програмен интервал, като от специалистите от Министерството на земеделието обясниха, че диалозите с Европейската комисия не престават, като България ще отстоява позицията си да се резервира субсидирането им посредством обвързано подкрепяне с новата ОСП.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР