Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция,

...
Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция,
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Работи се уверено енергийният хаос да бъде овладян

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция, съобщи Донев

Служебният министър председател Гълъб Донев съобщи пред Нова тв, че се работи решително енергийният безпорядък да бъде овладян. " Зимата ще бъде сложна, само че поставяме безусловно всички старания жителите и бизнеса да бъдат обезпечени в доставките на газ, горива и други нужни артикули. Работим в посока да имаме съответни ограничения за битка с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непостижима е за жителите. Тя е двойна в съпоставяне със междинната в Европа ", съобщи той.

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция, означи той.

" Нямаме върнат отговор на отправената покана за диалог с " Газпромекспорт ", нито отвод за подобен. Ние търсим посредством " Булгаргаз " метод за разговор. Министърът на енергетиката също се пробва да беседва с тях, само че сега нямаме диалог. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на търпими цени, тъй че зимата хората да са спокойни ", разяснява министър председателят. 

Според него спешният щаб в енергетиката е заседавал съвсем всеки ден в първите 10 дни. " Още със сформирането на 3 август щабът стартира работа. Опциите да стигнем до арбитраж с " Газпром " е, в случай че не се водят диалог. Ние сме отправили питане до " Газпромекспорт " да се възстановят доставките по контракта. България не е молител, ние сме равноправни търговски колегата, които търсят метод да възстановят разговора ", безапелационен е Донев.

" Единственото нещо, поради което понижават цените, е дерогацията на съветски недопечен нефт. В кратковременен аспект сме застрашени от ембаргото на съветския нефт, тъй като няма да имаме от кое място да внасяме тази суровина. На рафинерията в Бургас и трябват доставки съвсем всеки трети ден ", посочи той. 

Той разяснява и срещата си с шефовете на „ Лукойл ” в президентството, на която министър председателят не участва. „ По времето, в което президентът организираше срещата, аз бях на среща с посланиците на страните членки от Европейски Съюз. Една доста ползотворна среща, на която показах целите на кабинета. Проведохме един в действителност прям разговор. Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим благоприятни условия да подсигуряваме енергийната сигурност освен на България, само че и на района ”, уточни той.

Според Донев появяването на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, само че няма информация от кого. Той допусна, че е от пловдивската администрация. " Президентът носи огромна отговорност и риск поради служебното държавно управление. Уволненията не се вършат поради реваншизъм, а поради пропуски ", изясни той.

Относно наводненията Донев смята, че пропуските са от години.„ Това са проблеми, които са може би от 20 години. Разговарях с млад мъж от село Богдан, който ми описа  как се е избавил със фамилията си и е гледал по какъв начин водата влачи в двора на къщата му клони, отрязани с трион. „ апелирам Ви, спете сечта ”, ми сподели той. Това, което вършим на място е да се вкара възбрана за сеч във водосбора на селата. обходени са безусловно всички сечища в региона. Прави усещане, че тези сечища не са разчиствани с години. Не става дума за противозаконна сеч ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР