Следващата седмица се очаква министерството на здравеопазването да излезе с

...
Следващата седмица се очаква министерството на здравеопазването да излезе с
Коментари Харесай

МЗ обмисля дали наличието на антителата да е основание за зелен сертификат

Следващата седмица се чака министерството на опазването на здравето да излезе с решение дали съществуването на антитела може да е съображение за издаването на зелен документ.

“Може би другата седмица ще имаме решение по въпроса за издаване на зелен документ на база антитела. Допитали сме се до експертните препоръки по вирусология, епидемиология и клинична имунология за това могат ли антителата да бъдат употребявани като маркер за преболедуване и издаване на зелен документ. В рамките на тази седмица ще получим техните експертни мнения, ще ги обсъдим и може би другата седмица ще имаме решение по въпроса “, разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Тома Томов в четвъртък.

Досега формалната позиция на Министерство на здравеопазването, Европейска комисия и специалисти вирусолози е, че пробата за антитела не дава задоволително надеждни данни, че човек е предпазен. Повече за това четете и.

Преди ден, обаче, проф. Маргарита Апостолова от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките разяснява, че хората с антитела, които са преболедували, само че не попадат в Единната осведомителна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и в случай че ги имат, да получат също зелен документ.

Проф. Апостолова разясни, че към този момент има общоприета мерна единица, в това число и в европейската общественост, която демонстрира над какво равнище тези антитела се считат за позитивни.

По думите и е значимо да се реши по какъв метод да се дефинират тези антитела- с премерване на общи антитела, или с премерване на обезвреждащи антитела, или с премерване на клетъчен имунитет - посредством неинвазивен способ - взимане на периферна кръв - да се изиска определянето на тези антитела.

" Но има проблем, че тези антитела могат да получат и при първа игла ваксина. И това може да откаже хората да си слагат втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен документ за цялостен имунизационен курс”, разяснява тя.

През идващите дни Министерството на здравеопазването ще заключи противопоказанията за слагане на ваксина против Covid-19. Министерство на здравеопазването се е допитало до експертните препоръки по този въпрос и са получени мнения, въз основата на които ще се изготви и документ. “Всички се преценяват с късата харанкеристика на утвърдените ваксини от европейската здравна организация. Абсолютна контраиндикация е съществуването на анафилаксия или свръхчувствителност към някои от съставките или помощните субстанции.

Като условен, т.е. опция за отсрочване на имунизацията във времето, са съществуване на някои остри инфекциозни болести или друго остро положение, декомпенсиране на хронични болести на сърце, бял дроб, бъбреци и неврологични затруднения “, изясни Томов.

Зам.-министър Александър Златанов добави, че когато има остра алергична реакция след първа доза ваксиа, не се ползва втора. По думите му при висока температура ваксина не трябва да се слага, само че отмине ли това положение, може да се премине към имунизация.

“Един от въпросите е належащо ли е преди имунизация да бъде осъществено количествено установяване на антитела. Становището на специалистите е, че не е належащо да се прави “, съобщи Томов.

Хората, които имат противопоказание за слагане на ваксина обаче, няма да получават зелен документ на това съображение. За да разполагат с този документ, те ще би трябвало да се тестват или да потвърдят преболедуване.
Ще бъдат въведени и формуляри, които да регистрират съществуването на противопоказания за имунизация. Те ще бъдат попълвани от лекарите във имунизационните пунктове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР