Следващата седмица се очаква да стартира обществената поръчка за изграждането

...
Следващата седмица се очаква да стартира обществената поръчка за изграждането
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: До седмица стартира обществената поръчка за изграждане на временната база за HEMS

Следващата седмица се чака да започва публичната поръчка за построяването на краткотрайната оперативна база за незабавната здравна помощ по въздух (HEMS). Това заяви на летище Бършен край Сливен министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков. По думите му процесът ще продължи година и половина. Първият хеликоптер би трябвало да дойде в края на месеца, а останалите два, според контракта, през лятото и в края на годината, посочи Гвоздейков.

Министър Гвоздейков благодари на кмета Стефан Радев за безрезервната помощ и поддръжка за реализацията на плана. На летището ще бъде построена третата краткотрайна оперативна база за незабавната здравна помощ. В нея се чака да бъде позициониран третият хеликоптер, който ще дойде в края на 2024 година

Община Сливен е предоставила за краткотрайно прилагане терен и постройка, които ще се употребяват до построяването на непрекъснатата оперативна база, която също ще се намира на територията на летището. Ремонтът на летището ще бъде за сметка на страната, а Сливен е определен поради георграфското си състояние, посочи министър Гвоздейков. Така оперативната база ще обслужва Югоизточна България от Свиленград, през Стара Загора и Бургас, и евентуално до Шумен. До края на годината базата ще бъде подготвена за употреба.

„ Сливен е на еднообразно разстояние от тези градове и ще може да обслужва и автомагистралата, която поема трафика от Южното Черноморие до София и назад “, уточни министърът.

В края на април влизат в действие измененията в европейското законодателство, съгласно което базите за незабавна здравна помощ и хеликоптерите ще поемат и планинското избавяне.

Чуйте....
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР