Следващата седмица президентът на Китай Си Дзинпин ще пътува до

...
Следващата седмица президентът на Китай Си Дзинпин ще пътува до
Коментари Харесай

Китайският президент ще се срещне с Путин в Москва следващата седмица

Следващата седмица президентът на Китай Си Дзинпин ще пътува до Москва , с цел да организира диалози с съветския президент Владимир Путин , оповестиха публични лица. Според информация от Кремъл ще бъде разисквано „ всеобхватно партньорство и стратегическо съдействие “ , предава „ BBC “.

Визитата идва, откакто Пекин, съдружник на Русия, анонсира оферти за преустановяване на войната в Украйна , които Западът одобри хладно. Същевременно западните страни.

Това ще бъде първото посещаване на президента Си в Русия, откогато съветските войски нахлуха в Украйна. Той би трябвало да обядва с Путин в понеделник, а във вторник двамата ще проведат диалози .

Говорител на външното министерство сподели, че Китай ще поддържа „ справедлива и обективна позиция “ по отношение на войната в Украйна и ще „ играе градивна роля в насърчаването на договарянията за мир “ . Фактът, че китайският водач ще посети страната, е сигнал за мощната поддръжка на Пекин за Москва . В това няма нищо изненадващо: Путин и Дзинпин споделят подобен мироглед , и двамата одобряват концепцията за многополюсен свят.

Миналата година двамата водачи оповестиха, че партньорството им няма граници . Това обаче не е безусловно правилно. Досега Китай не е доставял на Русия помощ , с която да й помогне да завоюва войната в Украйна, макар че Съединени американски щати настояват, че страната го обмисля. Що се отнася до заявеното партньорство сред Москва и Пекин, Русия – с стопанска система, която е 1/10 от китайската – се озовава от ден на ден в ролята на младши сътрудник .

Предложенията на Китай включват мирни договаряния и ценене на националния суверенитет. Но в документа от 12 точки не се споделя съответно, че Русия би трябвало да изтегли войските си от Украйна . Междувременно през февруари украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че желае да се срещне с китайския държавен глава:

„ Наистина желая да имам вяра, че Китай няма да доставя оръжия на Русия. “

Някои американски медии оповестиха, че китайският президент и Зеленски ще беседват по телефона след визитата на китайския водач в Москва, само че това не е доказано. Киев интензивно упорства за някакъв тип ангажимент . Украйна счита, че президентът Си Дзинпин прави визитата, с цел да изпрати сигнал на света, че Русия има съдружници.

Съединени американски щати желаят украинският и китайският президент да поддържат контакт . Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати сподели, че би било „ доста хубаво, в случай че двамата беседват “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР