Следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков у нас

...
Следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков у нас
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши идва у нас заради високата корупция |

Следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков у нас идва европейският основен прокурор Лаура Кьовеши, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

От думите й се разбра, че двамата ще обсъдят по какъв начин най-добре да противодействаме на " високата " корупция, изключително когато е обвързвана с европейски средства ". Йорданова подсети, че се работи върху това антикорупционната комисия да може да сезира директно европейските прокурори при констатиране на корист с европейски средства.

Идната сряда пък Народното събрание ще прегледа на първо четене плана за промени в Закона за правосъдната власт, който планува закриването на профилираното правораздаване и премахването на кариерните бонуси на членовете на Висш съдебен съвет.

Правосъдният министър изясни още, че въпросът за промяната на основния прокурор не е отишъл на назад във времето поради войната в Украйна.

" Нито държавното управление, нито болшинството в Народното събрание подценяват заложените цели за правосъдна промяна ", уточни Надежда Йорданова.

Според нея Висш съдебен съвет е изправен пред исторически тест да покаже дали е формиран от хора с гръбнак.

" Процедурните малки врати ги чакахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за промяна на основния прокурор ще бъдат направени от правната комисия в Народното събрание. Една от огромните борби е за независимостта на правосъдната власт. Не може да имаме основен прокурор, който дефинира неоправдателно решение на европейски съд за правата на индивида като " правно нищо ", бе безапелационна Йорданова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР