Следващата седмица общинските съветници на Стара Загора ще решават дали

...
Следващата седмица общинските съветници на Стара Загора ще решават дали
Коментари Харесай

Предлагат увеличение на цената на купоните за храна на учениците

Следващата седмица общинските съветници на Стара Загора ще вземат решение дали да се усили цената на купоните за обяд, която заплащат учениците, от 1,70 на 2,50 лв. с Данък добавена стойност. Предложението е импортирано поради постъпило искане и в допълнение мнение към него от шефа на Общинското дружество (ОП) „ Ученическо хранене ". 
Цената на купоните за хранене в ученическите столове не е променяна от 2012 година. Оттогава до момента обаче неведнъж нарастване има на цените на питателните артикули, на електрическата енергия, водата и други артикули, материали и услуги, които вземат участие във образуването на себестойността на предлагания обяд, са претекстовете за нарастването. През предходната година неведнъж се подвигнаха и цените на свинското месо, каймата и други месни артикули. Според предоставената информация от предприятието за себестойността на обедите, създадени от януари до декември 2019 година междинната себестойност на един учебен обяд в учебните заведения е 2.00 лв. без Данък добавена стойност. Заради фрапантното нарастване на месото и месните артикули упованията са тя да нарасне сензитивно през 2020 година Това нарастване ще докара до затрудняване активността на предприятието при цена на ваучър от 1,70 лв. за приготвянето на качествена и здравословна храна, както изисква Наредба № 8 от 04.12.2018 година за характерните условия към сигурността и качеството на храните, които се оферират в детските заведения, учебните столове и обектите за търговия на дребно на територията на учебните заведения и детските заведения, както и към храните, предлагани при проведени мероприятия за деца и възпитаници.
Доставчикът на хранителни артикули „ Кумир СИ “ ЕООД е внесъл в община Стара Загора искане за анексиране на цените им с 50 на 100, а при започване на януари е импортирано предложение за преустановяване по взаимно единодушие на контракт за социална поръчка, чийто предмет е доставка на хранителни артикули. 
В „ Ученическо хранене " следва и нарастване на трудовото заплащане за по-голямата част от личния състав, което е под минималната работна заплата, която от 1 януари е 610 лв.. В Средно учебно заведение „ Железник “ следва разкриване на зала за хранене, което постанова увеличение на кухненския личен състав с двама души, поради което би трябвало да се промени и числеността на личния състав на Оперативна програма „ Ученическо хранене “.
Какво ще бъде решението на старозагорските старейшини за нарастване на цената на купона за обяд на възпитаници от 1,70 на 2,50 лв. с Данък добавена стойност, считано от 1 февруари, и за се нарастване числеността на личния състав в „ Ученическо хранене “, ще стане ясно на идната сесия на 30 януари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР