Следващата седмица Министерският съвет ще одобри позицията на България пред

...
Следващата седмица Министерският съвет ще одобри позицията на България пред
Коментари Харесай

Ще настояваме пред ЕК да затворим въглищните си централи след 2030-а година

Следващата седмица Министерският съвет ще утвърди позицията на България пред Европейска комисия с искане за предоговаряне позицията ни за въглищните централи, а в понеделник стартират срещите на енергийния министър с представители на Еврокомисията. В предаването на БНР " Неделя 150 " той съобщи, че страната не бяга от Зелената договорка и Плана за резистентност, в противен случай - ще настояваме да не затваряме въглищните централи през 2025-2026 година, а това да стане след 2030 година - в интервала 2035-2038 г. 

" Успяхме да убедим предходното Народно събрание за смяна на клаузата в Плана за резистентност, изискващ такова намаляване на излъчванията, че това нямаше по какъв начин да се извърши без затваряне на тези централи и политиците се убедиха, че в близко бъдеще въглищните централи са нужни за енергийната сигурност. Като базова мощност те освен не конкурират зелената сила, а я подкрепят, тъй като колкото повече базови мощности имаме, толкоз по-бръзо можем да разгърнем разнообразни източници за възобновима сила, тъй като базовите балансират. Във визията показахме, че след 2030 година постепенно стартира да спада интереса към въглищните, тъй като стопански няма да е преференциално да се поддържат поради цената на излъчванията. Но до тогава значимото е да не поемаме задължения за предварителното им затваряне и да обезпечим енергийната сигурност и заетостта на хората, изясни той.

Запитан за промяната на шефа на " АЕЦ " Козлодуй " - Нови мощности " ЕАД, Христов стимулира решението с обстоятелството, че се планува построяването освен на два нови блока на площадката атомната централа, а и други два на тази на " Белене ". 

Според него предпроектните изследвания изискват човек с " доста сериозен опит ". Предстои и укрепване на екипа с специалисти на високо равнище.

Целта е да се реши по какъв начин ще развиваме нуклеарната енергетика, извънредно време е да вземем едно техническо и икономическо обосновано решение, уточни още Христов.

Според него визията на екипа му е, че би трябвало да има 4 нови нуклеарни блока - два на площадката на " Козлодуй ", които ще заместят излизащите от употреба Пети и Шести през 2050 година, а другите два - на площадката на " Белене " би трябвало да подкрепят Зелената договорка на Европейски Съюз. 

" Енергийната самостоятелност е приоритет и ние би трябвало да останем експортьор на сила, което няма по какъв начин да стане без нуклеарни мощности, уповавам се решението на Народното събрание да бъде трезво - уточни още министър Христов. - Договорите за предпроектно изследване ще ги предоставим на Народно събрание за взимане на решение. "  

Запитан за интереса на Украйна към двата реактора в " Белене ", Христов изясни, че е належащо съществено изследване до каква степен може да се интегрират в европейска или американска система.  

Според него в случай че в Украйна имат концепция по какъв начин с " Уестингхаус " да диверсифицират енергетиката си с нашите два реактора, за какво България да не може да го направи. 

" Трябва да се ревизира дали това ще оскъпи плана, има въпроси, на които да се отговори по механически метод ", отговори министърът. 

Той опроверга изказванията, че " Булгаргаз " продава газ, който е по-скъп с 40% от цената на борсата в Холандия, аргументирайки се с обстоятелството, че постоянно се купува на допустимо най-ниска цена и тя е с отстъпка. 

Според него някои се пробват да основат безпорядък, в следствие, на който ще има напън за бързи покупки от избрани компании. 

Атакуваха ни, че желаеме да спрем интерконектора от Гърция, който ще обезпечи газ на ниски цени, идната офанзива бе като сменихме управлението на АЕЦ и диверсифицирахме доставките с такива от " Фраматом " и " Уестингхаус ". С договора с Турция и терминала с Гърция към този момент имаме полутечен газ и излизаме от територията на страната и работим по огромни планове, с цел да има сигурност за цяла Централна и Източна Европа, разяснява министър Христов.

На въпрос дали ще продължат обезщетенията за бизнеса за високите цени на силата, планувани доникъде на годината, Христов изясни, че цените се стабилизират и може да се стигне до стадий, когато те не са нужни.

Програмата даде опция на бизнеса да не редуцира хора, да резервира пазарен дял, само че тя не реализира нищо по отношение на инфлацията и като резултат за крайните консуматори, компаниите не влагат, което е условие на всички места в Европа, уточни още министърът. Според него програмата може да продължи, само че единствено в случай че има съответни задължения от страна на бизнеса.

" Пари на калпак на никое място не се дават - бе безапелационен той. - Аз съм за, само че този механизъм би трябвало да увеличи успеваемостта. Затова създадохме работна група, с цел да приготви стратегия. "  

Презапасяваме се с елементи за АЕЦ " Козлодуй " от Русия, с цел да обезпечим работата на централата във връзка дерогацията за доставките от Русия,съобщи енергийният министър пред БНР. 

Според него към този момент се работи по диверсификацията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР