Следващата седмица близо 7 млн. лева ще получат още 95

...
Следващата седмица близо 7 млн. лева ще получат още 95
Коментари Харесай

Плащат парите за април на хотелите с украински бежанци -

Следващата седмица близо 7 млн. лв. ще получат още 95 юридически лица, извършващи действия в туристическите обекти, настанили украински бежанци, които до този миг не са получили парите си за април по мярката " 40 лв. " за хотелиерите.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Изплащането на парите ще стане допустимо, откакто държавното управление одобри план на решение на Министерски съвет, импортиран от Министерството на туризма, за тази цел. Парите са за втория стадий от мярката - от 1 до 30 април, за който средствата не бяха напълно разплатени. 

До този миг е разплатен първият интервал на настаняване на украинските бежанци в хотелите - от 24 февруари до 31 март, и вторият интервал - от 1 до 30 април. Финалното разплащане на хотелиерите и на държавните почивни бази ще е през юли.

Георгиева изясни, че забавянето при разплащането е било поради тежкия метод на обработка на техните заявки, огромното несъвпадане на неповторимите идентификационни кодове на техните обекти и други грешки, които би трябвало да бъдат изяснени от проверяващите, преди да се стигне до утвърждение за заплащане.

С тези 7 млн. лв., които се чака да бъдат разплатени идната седмица, страната общо е изплатила на сред 500 и 700 юридически лица, извършващи активност в туристическите обекти, 77,052 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Сега се обработват заявките за заплащане на хотелиерите за интервала 1 - 31 май, като в тази ситуация работата е повече, тъй като ще се изплаща дължимото освен на хотелския бизнес, само че и на държавните почивни бази, настанили украински бежанци по същата мярка, сподели заместник-министърът.

Предварителните упования са да бъдат разплатени към 82 млн. лв. с Данък добавена стойност през юли (ДДС за хотелиерите е 9 на 100, а за държавните бази - 20 на сто). Периодът, който ще бъде разплатен към държавните бази, е 24 февруари - 31 май, защото по решение на Министерски съвет заплащанията на държавните бази стават при разплащане на третия времеви интервал.

Георгиева подсети, че парите по мярката " 40 лв. " са от неусвоени евросредства по няколко оперативни стратегии от миналия интервал, като докладът на тези средства става по разпоредбите на стратегиите, което по думите на министъра Георгиева в допълнение забавя процеса на разплащане. Тя сподели, че Министерството на туризма ще подписа контракти с няколко оперативни стратегии за финансиране на мярката " 40 лв. ".

Наблюденията на заместник-министъра за началото на летния сезон демонстрират, че за първата половина на юни са регистрирани повече от 330 000 визити на задгранични туристи в местата за настаняване в страната, главно по морето. Това е растеж от към 30 % по отношение на същия интервал на предходната година. Бихме желали този растеж да се резервира и през целия сезон, само че сме подвластни от развоя на военните дейности в Украйна, разяснява Ирена Георгиева. Гостите са от Румъния, Германия, Полша, Англия, Чехия и други, като се регистрира два пъти по-висок растеж на туристите от Румъния по отношение на същия интервал на предходната година, близо два пъти - от Полша, растеж има на визитите от Англия и Германия.

Посещенията на българските туристи за първата половина на юни са над 185 000, като този брой е съотносим с визитите за същия интервал на предходната година. Едно от обясненията за тази наклонност е огромният избор, който оферират офертите на нашите туроператори за пътешестване в чужбина и естественото предпочитание на хората след коронавирус рестриктивните мерки да пътуват свободно на по-далечни дестинации. Инфлационните страхове към момента не са завладяли нито задграничните туристи, нито българските, разяснява Георгиева.

Показателни за прогнозите за това лято са плануваните полети на морските ни летища Варна и Бургас, като все още има 42 на 100 растеж на плануваните полети на двете летища по отношение на летния интервал на предходната година. Това е индикатор, че интерес към дестинация България има, разяснява заместник-министърът и добави, че в този смисъл упованията са за по-добър сезон най-малко с 30-40 на 100 по отношение на предходна година.

Ако бъде утвърдено с актуализацията на държавния бюджет предлагането ваучерите за храна да се употребяват и за туризъм, също ще има позитивен принос за сезона и ще има мултиплициращ резултат - хората да могат да си починат, а и стопанската система да бъде подкрепена, разяснява Георгиева и добави, че мярката ще стане непрекъсната. Тя посочи, че след това предлагането детайлно ще бъде създадено в Наредбата за ваучерите за храна, като те ще могат да се употребяват и за туристически услуги в местата за настаняване, спа центрове, заведения и други

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР