Следващата седмица България ще поиска от Европейската комисия отсрочка за

...
Следващата седмица България ще поиска от Европейската комисия отсрочка за
Коментари Харесай

Николов каза кога ще искаме отсрочка за руския петрол

Следващата седмица България ще изиска от Европейската комисия пролонгация за ембаргото върху съветския нефт.

„ Ще търсим метод на работа, тъй че да няма опасности за рафинерията”. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов след интернационалната министерска кръгла маса в София, отдадена на районното съдействие за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, предава.

Припомняме, че в сряда Европейската комисия предложи да се забрани напълно вносът на съветски нефт в Европейски Съюз. Предложението е за ембарго за период до 6 месеца и на петролни артикули - за 8 месеца. Отсрочка към този момент желаеха Унгария и Словакия.



„ Позицията на България по отношение на нефта е ясна – в последна сметка сигурно ще желаеме пролонгация, работата на „ Лукойл” и методът, по който може да откри различни решения на ежедневна база. Зависимост от решенията на европейско равнище ще търсим и вътрешни решения и метод на работа, тъй че да няма опасности за рафинерията и производството да продължи с естествен капацитет”, съобщи министър Николов.

„ Работи се по разширение на съдействието на база инфраструктура. Беше подписано съглашение от страна на „ Булгартрансгаз” по отношение на построяването на сръбската връзка”, сподели още Николов в коментар на прекъсването на доставките на газ от Русия за нашата страна.



„ Булгаргаз” и „ Депа” ще работят дружно за по-добра утилизация на съществуващите потенциали и общи доставки за целия регион”, уточни енергийният министър.

Той сподели още, че българските, румънските и гръцките управляващи ще работят дружно за увеличение опциите за присъединение на нови зелени мощи за „ евентуално понижаване на зависимостта за природния газ в региона”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР