Следващата седмица AMD трябва да представи сървърните процесори EPYC Bergamo

...
Следващата седмица AMD трябва да представи сървърните процесори EPYC Bergamo
Коментари Харесай

В сървърните процесори AMD EPYC Bergamo се използват 16-ядрените чиплети Zen 4c

Следващата седмица AMD би трябвало да показа сървърните процесори EPYC Bergamo и преди формалния анонс в уеб пространството изтече информация за новите чипове. Те са основани на архитектурата Zen 4c и ще оферират до 128 ядра с поддръжка на SMT технологията. Основната област на приложение на новите процесори ще бъдат облачните услуги.

Преди формалния анонс уеб ресурсът SemiAnalysis разгласява личен разбор на микроархитектурата Zen 4c, който разкрива доста забавни детайлности за новите процесори. По-специално, под капачето на EPYC Bergamo се крият девет кристала: един входно-изходен кристал и осем чиплета с x86 ядра. Тази конструкция изяснява конфигурацията от 128 ядра/256 влакна на моделите от най-голям клас.

За производството на ядрата на Zen 4c чиплета се употребява 5 nm софтуерен развой. Площта на този чиплет е малко по-голяма от тази на аналога Zen 4 (72,7 mm² против 66,3 mm²), само че съдържа два пъти повече x86 ядра. За задачата AMD е трябвало да понижи на половина размера на кеш паметта от трето равнище в един CCX блок: от 32 MB на 16 MB.

Разликите сред Zen 4 и Zen 4c не свършват дотук. AMD е преработила вътрешната конструкция на ядрото, което е довело до 35,4% по-малка повърхност в съпоставяне със общоприетата Zen 4 процесорна архитектура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР