Следващата ни експедиция до Антарктида ще бъде с български кораб.

...
Следващата ни експедиция до Антарктида ще бъде с български кораб.
Коментари Харесай

Варненски кораб отвежда българските изследователи до Антарктика

" Следващата ни експедиция до Антарктида ще бъде с български транспортен съд. Това ни е фантазия, за която се борихме доста години - да имаме наш кораб в Световния океан. В момента корабът е в ремонт, само че за пътуването ще бъде в подготвеност ", съобщи пред " България Днес " полярният откривател проф. Христо Пимпирев (69 г.). Полярникът разкри, че към този момент тече подготовка за идната експедиция, въпреки да има много време до нея.

През юли м.г. първата българка, номинирана за " Оскар " - Мария Бакалова, публично стана кръстница на първия българския боен научноизследователски транспортен съд. За името на големия съд бе разгласен конкурс, а от всички над 250 оферти комисия избра името " Св. св. Кирил и Методий ". 

Старото име на плавателния съд е било " Искатель ". Беше оповестено, че в него ще бъдат вложени до 3 милиона лв.. Ще има възвръщаемост на средствата, защото плавателният съд ще може да бъде отдаван чартърен.

Пимпирев уточни още, че Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета 24 май не се чества от наши сънародници на Антарктида, защото там сега е началото на зимата и нямаме наши представители.

Пимпирев е безапелационен, че макар войната и инфлацията не би трябвало да се стопират пътуванията към Антарктида. " Не би трябвало да се стопира пътят към континента на бъдещето и пътят към другите планети и звездите. Антарктида е зона, която е извънредно богата на потребни изкопаеми и макар че е замразена употребата им, тези естествени благосъстояния неизбежно в бъдеще ще се употребяват ", разяснява откривателят.

Преди дни са регистрирани резултатите от 7 научни плана, които бяха осъществени по Националната полярна стратегия, която към този момент завърши. " Внесохме новия план за стратегия. Освен това бяха регистрирани триумфите, които постигнахме по градежа на новата научна лаборатория. Набелязахме проблемите за идната експедиция ", добави Пимпирев. 

Той е началник на годишните национални научни експедиции до Антарктика и председател-учредител на Българския антарктически институт от 1993 година

Пимпирев връх на остров Александър, Пимпирев хладилник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън и в архипелага Южни Шетландски острови, Антарктика, носят неговото име.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР