Следващата крачка е да се фокусирате върху себе си, за

...
Следващата крачка е да се фокусирате върху себе си, за
Коментари Харесай

3 съвета, които ще ви превърнат в неформален лидер в офиса

Следващата крачка е да се фокусирате върху себе си, с цел да показвате цялостния си капацитет като експерт


Давайте най-хубавото, стремете се да бъдете съвършени, изобретателни, ефикасни.

От това ще има минимум три изгоди

Едната е, че няма да давате мотиви на шефа за забележки. По този метод ще избегнете спорове, в които той може и да е прав, само че вие не сте в положение да приемете рецензията му, тъй като не го харесвате и ви се коства необективен. При струпване на сходни случки скоро ще ви се наложи да си търсите друга работа, въпреки че доста си обичате тази. Колкото и скъп чиновник да сте, въпреки всичко началникът си е шеф, негова функционалност е да преценя и прави оценка. Пък и нали знаете онази мъдрост, че шефът и подчиненият са като камъкът и яйцето. Ясно какво става, като се сблъскат.

Втората изгода е, че като давате най-хубавото от себе си, развивате професионалните си качества

Така повишавате възможностите си да се измъкнете от опеката на този началник. Може да е, тъй като ще ви даде по-голяма автономия и по-рядко ще си поддържате връзка. Може да е, тъй като по-висшестоящи мениджъри ще ви виждат и ще ви предложат друга позиция в същата компания. А може да е и тъй като без да си търсите работа в друга компания, ще получите неустоимо предложение, което ще реши казуса ви с неприятния началник.

Не е за подценяване събитието, че като се концентрирайте в дилемите си и гоните триумфа, ще ви остава по-малко време да мислите какъв брой не харесвате шефа си

Е, той може и постоянно да ви припомня за какво не го харесвате, като ви се бърка некадърно. Но в случай че се постараете да реагирате невъзмутимо и професионално, ще овладеете обстановката.

При всички положения предизвикването да постигате по-високи резултати работи за вас

Третата изгода е, че положителният експерт може да се трансформира в неофициален водач на екипа. Независимо каква е позицията ви в йерархията, уважението на сътрудниците е ваш плюс. Твърде евентуално е те да изпитват усеща към шефа, сходни на вашите. В подобен случай може да се обедините в кардиналните си позиции и началникът ще се преценява с вас. Обикновено никой управител не е толкоз неблагоразумен, само-влюбен или уверен в правотата си, че да върви против целия си екип.

Всъщност когато имате началник, който не харесвате, най-умното решение е вие да станете неофициален водач. Ако до момента сте чакали подобаващата опция, ето я. Лидерството не е нещо, което ви се случва, а нещо, което вие си вършиме. Лидерите стават такива, когато другите имат потребност от тях. Необходимите умения могат да бъдат научени и развити от всеки, който има предпочитание и подготвеност.

За това не е наложително да сте безусловно на висока позиция

В актуалната бизнес среда строгите йерархични структури стават по-малко обилни за сметка по-гъвкавите форми на ръководство. Най-важните условия са да помагате на сътрудниците си да бъдат по-добри в работата си и дружно да постигате триумф, да се ползвате с престиж измежду тях и да ви имат доверие.

Ако се покажете като заслужен водач в екипа, и без да се издигате на по-висока позиция в компанията, шефът ще е заставен да се преценява с вас, тъй като осъзнава въздействието ви. Той е назначен за стопанин, вие сте си завоювали позицията на пълководец.

Тогава към този момент може да се опитате да го накарате да поправя това, което вие и сътрудниците ви не харесвате в неговия управнически жанр. Още по-вероятно е той да бъде изместен другаде, а вие да оглавите екипа, в случай че в тази компания висшестоящите мениджъри се интересуват от положителната работна атмосфера, от която пък зависи оптималната успеваемост.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР