Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши

...
Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши
Коментари Харесай

Просветният министър се похвали с увеличаването на учителските заплати

Следващата година за първи път междинната учителска заплата ще надвиши междинната за страната от, може би, над две десетилетия ", похвали се министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в изявление за предаването " Неделя 150 " на БНР.

И разясни дали към този момент има нарастване в търсенето на специалността преподавател от младежите: " При всички случаи нарастването на възнагражденията усилва желанието за включване в професионално направление в системата на висшето обучение, които завършват със довеждане докрай на педагогическа дееспособност. Увеличава желанието на хора, които са придобили такава педагогическа дееспособност, само че са напуснали системата ", разяснява той.

" 450 милиона са в допълнение средствата с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона са за нарастване на заплатите на педагогическите експерти. Това са учители, шефове и други педагогичен експерти, като психолози, педагогичен съветници, логопеди и така нататък Отделно имаме 30 милиона за нарастване на възнагражденията на непедагогическия личен състав с най-малко 10%. Що се отнася до нарастването на възнагражденията на учителите, ще подпишем анекс към груповия трудов контракт дружно със обществените сътрудници - това са синдикалните организации и организациите на шефовете в системата. Във всички случаи ще имаме общо нарастване и това общо нарастване най-вероятно ще бъде 20%. С общото нарастване е доста значимо да мотивираме освен днешното потомство учители, само че и бъдещите учители ", разясни министърът по отношение на изразходването на отпуснатите 300 милиона повече средства в бюджета за обучение за 2019 година.

" Що се отнася до диференцираното възнаграждение, ние имаме и такова възнаграждение в системата. Последната година и половина увеличихме два пъти с половин % неговата тежест. То сега е над 4%, само че настрана въведохме със Закона за предучилищното и учебното обучение годишна препоръка, от която ще зависят учителските заплати и кариерното развиване в бъдеще. Тази препоръка включва разнообразни критерии, тя е на равнище преподавател. Много е мъчно да оценим, да имаме система от справедливи и измерими индикатори, която да оцени труда на всеки един преподавател, още повече, че работата на един преподавател способства и за резултатите по различен предмет, примерно учителят по математика способства за резултатите по физика и противоположното ", разяснява министърът.

Красимир Вълчев уточни дисциплините, по които липсват преподаватели: " Традиционно липсват по езици и осведомителни технологии. Особено изострен се оказа дефицитът по математика и по физика. По химия също чакаме това да се случи. Ресурсни учители, даже за начални учители имаме дефицит. Ние би трябвало да имаме повече учители, в сравнение с е належащо на системата, с цел да можем да имаме асортимент ", разясни той. И добави, че по отношение на областите, в които има неналичия ", сега няма подобен забележим дефицит, тъй като " към момента имаме запаси на пазара на труда ".

Вълчев уточни още, че " годишно 4000 учители се пенсионират, от 90 000 в естествена възрастова конструкция, би трябвало годишно да се пенсионират 2000 и няколко ", уточни още Красимир Вълчев.

Липсата на полемики и противоборства в областта на образованието при разискването на първо четете на бюджет 2019 година министърът разяснява по този начин: " Обяснявам си го с относителния консенсус, който имаме - политически и публичен, че би трябвало да влагаме в обучение, би трябвало да усилваме възнагражденията на учителите. Имаме този консенсус, тъй като имаме вяра в образованието ", сподели той.

" Няма по какъв начин да имаме добре развито общество, в случай че нямаме положително обучение. Ако през днешния ден не влагаме в учители, в случай че не създадем по този начин, че да включим всяко едно дете в просветителната система. Ако не обвържем това, което учим като наличие и като профилна конструкция с потребностите на пазара на труда, в случай че не модернизираме образованието ", добави още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР