Следващата година ще е проверка за характера на Европейски съюз,

...
Следващата година ще е проверка за характера на Европейски съюз,
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Следващата година ще е проверка за характера на ЕС

Следващата година ще е " инспекция за характера " на Европейски съюз, който се бори с пандемията от КОВИД-19, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

" Пандемията е маратон, а не спринт ", означи тя в годишната си тирада " За положението на Съюза " пред Европейския парламент в Страсбург. " Нека си подсигуряваме, че тя няма да се трансформира в пандемия на неимунизираните ", прикани тя.

Фон дер Лайен даде обещание ускорение на имунизациите по света, а също Европейски Съюз да подари още 200 милиона дози ваксина на страни отвън съюза.

" Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на световната имунизация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да разглася, че нашата задача ще обезпечи подаяние от още 200 милиона дози доникъде на идната година ", съобщи тя.

" Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в международното здраве ", сподели Фон дер Лайен, представена от Франс прес.

Тя акцентира, че в случай че в Европейски Съюз са имунизирани над 70 % от пълнолетните поданици, то в бедните страни са сложени по-малко от 1 % от наличните дози.

Европейският съюз би трябвало да е в положение да подхваща военни дейности без помощта на Съединени американски щати, само че му липсва политически воля, съобщи още Фон дер Лайен.

" Основният въпрос е за какво това към момента не е станало. Може са имате най-авангардните сили в света, само че каква изгода от тях, в случай че не сте готови да ги употребявате? Това, което ни спъваше до момента, е освен незадоволителният потенциал, а и неналичието на политическа воля ", сподели тя.

В годишната си тирада пред Екологичен потенциал Фон дер Лайен даде обещание усилване на съдействието с НАТО, ръководена от Съединени американски щати, както и нови отбранителни качества в киберпространството.

Тя разгласи също, че през идната година ще свика дружно с Франция специфична среща на върха, отдадена на защитата.

Европейският съюз би трябвало да развива нов световен дневен ред дружно със Съединени американски щати, съобщи наред с това председателката на Европейска комисия.

" Заедно със Съединени американски щати ще развиваме нашия нов дневен ред за световна смяна - от новия съвет за търговия и технологии до опазването на здравето, сигурността и устойчивостта ", сподели тя и добави: " Европейски Съюз и Съединени американски щати постоянно ще бъдат по-силни дружно ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР