„Следващата година ще бъде годината на предприемачите, на стартъпите и

...
„Следващата година ще бъде годината на предприемачите, на стартъпите и
Коментари Харесай

2018-та: Година на предприемачите, на стартъпите и на инструментите на финансовия инжинеринг


„ Следващата година ще бъде годината на бизнесмените, на стартъпите и на инструментите на финансовия инжинеринг. Държавата ще направи всичко допустимо да обезпечи положителни условия за работа на бизнеса и научните среди, както и да предизвиква бизнесмените. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на конгрес „ Предприемачеството, опция за младите “, който се провежда от Фондация за развиване на предприемачеството.

По време на полемиката зам.-министър Борисов акцентира, че нашата страна към този момент се трансформира в водач в IT бранша, както и в автомобилостроенето (изработване на автомобилни части).

В рамките на форума зам.-министър Борисов срещна участниците, че за първи път по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ ще започва скица за поощряване на предприемачеството. „ Тя е съответно за стартъпите и ще бъде отворена освен за компании, които са одобрени на пазара, само че и за младите бизнесмени “, сподели още той. И акцентира, че Министерството на стопанската система поддържа бизнеса и имено поради това след публичното разискване на схемата е имало забележки, които се отстраняват. „ Първоначално схемата е препоръчана да бъде за 67 млн. лева, по която бизнесмените могат да получат 90 % грантова помощ, като общия грант може да доближи до 200 хиляди лева “, добави зам.-министърът.

Борисов напомни на участниците във форума, че през м. септември 2017 година " Фонд управител на финансови принадлежности в България " (ФМФИБ) разгласи процедура за избор на финансови медиатори по инструмента Фонд за ускорение и начално финансиране на обща стойност 51,3 млн. евро. „ Целта на процедурата е да бъдат определени фонд мениджъри за трите фонда, формиращи инструмента: Фонд за ускорение и финансиране на начален стадий I с размер на обществения финансов запас от 14 млн. евро, Фонд за ускорение и финансиране на начален стадий II с размер на обществения финансов запас от 18.2 млн. евро и Фонд за финансиране на начален стадий с размер на обществения финансов запас от 19.1 млн. евро “, сподели още той.

По време на конференцията икономическият зам.-министър сподели още, че от скоро Министерството на стопанската система е принципал на нов финансов инструмент - Българската банка за възобновяване и развиване (ББР). „ Преди няколко месеца беше призната Стратегията за банката до 2020 година, която слага доста сериозен акцент върху дребните и междинните предприятия и насърчаването на предприемачеството. Конкретните цели на тактиката е да се промени структурата на финансиране - от непосредствено да сложим акцента върху индиректното финансиране “, заключи зам.-министърът, като даде образец с он-лендинг програмата към комерсиалните банки по проекта „ Юнкер “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР