Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да

...
Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да
Коментари Харесай

МОН предлага от догодина да има 3 разходни стандарта за училища и детски градини


Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да образуват средствата на всяка една просветителна институция. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев изясни, че сега имаме към 35 разходни стандарта за дете/ученик в детска градина/училище. Финансирането сега зависи само от броя на децата и учениците.

„ Промените, които предвиждаме в системата на делегираните бюджети са ориентирани към това да балансираме формулата за систематизиране. Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да образуват средствата на всяка една просветителна институция. С механизма на формулата тези средства могат да бъдат диференцирани на равнище община”, съобщи отрасловият министър.

Първият стандарт няма да зависи от броя на децата/учениците. Вторият е в този момент съществуващия - за дете/ученик. Третият стандарт за група/паралелка и детска градина/училище.

Според Красимир Вълчев това ще направи финансовото систематизиране по-близко до разноските на учебните заведения и ще обезпечи по-голяма правдивост от позиция на това учебните заведения и детските градини да имат действителни финансови благоприятни условия.

„ Няма по какъв начин учебни заведения със 100 и хиляда ученика да получа идентични средства. Това е формулата, по която общините ще получават средства за просветителните институции. Отделно ще предоставим спомагателни средства за учебни заведения в дребни и отдалечени обитаеми места. Допълнителни средства ще има и за учебни заведения и детски градини, където има централизация на деца от уязвими групи или такива с родители с по-ниско образование”, разясни просветният министър.

Той акцентира, че ще има нарастване от 1 до 30% на бюджета за учебните заведения от 1 януари 2018 година „ Средният % на нарастване е относително дребен, още повече, че той ще е ориентиран към по-малките учебни заведения. Няма да има понижение на средствата в нито една община. Някои учители в учебните заведения в по-малките обитаеми места ще имат нарастване на заплатите “, разясни Вълчев.

С 360 млн. лева се усилват средствата по единни разходни стандарти за 2018 година 30 млн. от тях ще са ориентирани към нарастване на минималната заплата на непедагогическия личен състав и за по-висока осигурителна вноска за сметка на работодателите. 330 млн. лева ще бъдат за нарастване на възнагражденията в бранша. От тях 240 млн. лева ще бъдат за целогодишно финансиране на нарастването от 1 септември тази година, когато бяха предоставени 80 млн. лева за 4 месеца.

От друга страна пред членовете на отрасловата комисия той изясни, че 35 паралелки с близо 1000 възпитаници ще се образоват дуално през тази образователна година. Относно региона на професионалното обучение, Вълчев уточни, че най-често приказваме за него, когато приказваме за проблемите на пазара на труда и връзката с пазара на труда, съобщи БГНЕС.

„ В последните години се направиха обилни промени в областта на образованието, само че може би не и в областта на професионалното обучение. Дейностите за смяна изостанаха. Изготвен е план на идея за развиване на професионално обучение в МОН “, уточни министърът. Темите са доста и по тази причина са обединени в идея, за връзката с пазара на труда и връзката с висшето обучение.
От друга страна той изясни, че по междинни данни 14 000 възпитаници са в допълнение записани в 1 клас. Предизвикателството ще бъде тези възпитаници да бъдат арестувани в просветителната система, сподели още министърът на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР